Arrestaties in Iraanse stad na ongeregeldheden

TEHERAN, 1 JUNI. In de Iraanse stad Mashad is het zaterdag tot ernstige ongeregeldheden gekomen. Inwoners van de stad in het oosten van het land meldden dat er zes doden vielen. Honderden mensen werden gearresteerd.

De rellen braken uit toen de autoriteiten probeerden een reeks illegaal gebouwde huizen en woninkjes af te breken in de arme wijk Koy-ye Tolab, waar naast arme Iraniërs ook veel Afghaanse vluchtelingen wonen. Duizenden woedende mensen vielen daarop de functionarissen aan en trokken door de straten van de stad, een spoor van brandende bussen en vernielde bankgebouwen en winkels achter zich latend.

De politie probeerde de menigte uit elkaar te drijven door in de lucht te schieten. Inwoners van Mashad, dat geldt als een heilige stad omdat een vooraanstaande imam hier ligt begraven, verklaarden dat er zeker zes doden waren gevallen bij de incidenten. Ook gisteren hing er nog een donkere rookwolk boven de stad, die twee miljoen inwoners telt. De delen van de stad waar de rellen waren begonnen, waren volledig afgesloten.

De officiële Iraanse radio berichtte dat duizenden aanhangers van de regering vervolgens de straat opgingen om harde maatregelen te eisen tegen de aanstichters van de ongeregelheden. Minister van binnenlandse zaken Abdollah Nouri verklaarde dat de autoriteiten in het verleden te lankmoedig waren omgegaan met dergelijke demonstranten en stelde strenge straffen in het vooruitzicht. Waarnemers sloten niet uit dat de gearresteerden de doodstraf wacht. Ze zullen worden berecht door revolutionaire rechtbanken, zo meldde de Iraanse televisie gisteren.

Het is al de vierde keer binnen twaalf maanden dat het tot rellen komt in een grote Iraanse stad wegens illegale bewoning. Vorige week nog kwam het tot een treffen tussen de politie en arme bewoners van de industriestad Arak in het westen van het land.

De in ballingschap gevestigde oppositiegroep Mujahedeen Khalq meldde dat er niet ruim 300 mensen in Mashad waren aangehouden, zoals de autoriteiten bekend maakten, maar zeker 1.000. Voorts zou in Mashad de noodtoestand zijn uitgeroepen. Deze berichten konden echter niet worden bevestigd. (Reuter, AFP)