Actievoerders vernielen hekken militaire bases

EINDHOVEN, 1 JUNI. Bij veertien militaire complexen is het afgelopen weekeinde in totaal 250 meter hek vernield door anti-militaristische actiegroepen.

Het gaat om complexen in Eindhoven, Veldhoven, Oirschot, 't Harde, Nunspeet, Stroe, Ermelo, Soestduinen, Soesterberg en Harderwijk. De actievoerders, die zich het "anti-hekken team' noemen, vinden dat alle militaire hekwerken en het daarachter opgeslagen "oorlogstuig' uit Nederland moeten worden verwijderd. Ook eisen de actievoerders dat antimilitarist Kees Koning en drie totaalweigeraars worden vrijgelaten. Op de terreinen zelf zijn geen vernielingen aangericht. Er zijn geen arrestaties verricht. Volgens een woordvoerder van Defensie is slechts circa 150 meter vernield. Het "anti-hekken team' heeft de laatste maanden regelmatig afrasteringen van militaire complexen vernietigd. Op 6 mei is er een poging geweest om de vliegbasis Twenthe te bezetten. Die actie werd gevoerd door de actiegroep "Stop-F16', die toen de vrijlating eisten van de vredesactivist Kees Koning.