GEGRATINEERDE ASPERGES

Wie asperges waardeert om hun relatief lage energiewaarde (20 à 21 kcal per 100 gram) kan zich beter niet aan dit recept wagen. Boter, ham, kaas en eieren zorgen dat een eter die een gemiddelde portie van zo'n 300 gram asperges eet, dit gerecht niet snel zal vergeten. Eén opmerking over de saus: het duurt 20-30 minuten voor hij tot de vereiste consistentie van die van roeryoghurt is ingedikt.

Voor 4 personen als hoofdgerecht:

1 1/2 kilo asperges, bijgesneden en geschild

100 gram boter

4 eetlepels bloem

5 deciliter hete melk

1 1/4 deciliter slagroom

200 gram gekookte ham, in blokjes

zout en versgemalen peper

versgeraspte nootmuskaat

5 eieren, hardgekookt en in plakken gesneden

100 gram geraspte Parmezaanse kaas

4 eetlepels vers broodkruim

Kook de asperges bijtgaar in kokend water. Bewaar 1 deciliter van het kooknat. Smelt de helft van de boter in een zware pan en roer er de bloem door. Laat 1 minuut sudderen en roer er vervolgens de melk en het bewaarde aspergekooknat door. Laat de saus al roerend indikken. Roer er de slagroom en de blokjes ham door. Breng op smaak met wat zout, peper en nootmuskaat.

Leg de uitgelekte asperges in een ovenschaal en schik er de plakken ei op. Schenk er de saus over, maar niet hoger dan 1/2 centimeter onder de rand van de schotel om overkoken te voorkomen. Maak een mengsel van de kaas en het broodkruim en strooi dit over de saus. Smelt de rest van de boter en giet over het gerecht. Zet de schaal circa 20 minuten in een op 220 graden Celsius voorverwarmde oven, of tot de saus borrelt en de bovenkant goudbruin is.