Walesa: Pools kabinet kan beter opstappen

WARSCHAU, 27 MEI. De Poolse president Lech Walesa heeft gisteren gezegd geen vertrouwen meer te hebben in het kabinet van premier Jan Olszewski. Walesa zegt in een brief aan Wieslaw Chrzanowski, de voorzitter van het parlement, de sejm, dat Polen beter af zal zijn met een nieuwe regering.

“De samenwerking tussen regering en president bevindt zich nu in het stadium van een acuut conflict”, aldus Walesa, “de destabilisatie van de staatsstructuren neemt toe en er worden onverantwoorde stappen gezet in het buitenlandse beleid.” Eerder beschuldigde Walesa's woordvoerder, Andrzej Drzycimski, de regering ervan het Pools-Russische verdrag van vorige week in gevaar te hebben gebracht.

Premier Olszewski staat onder grote druk om af te treden, ook zijn eigen partij dringt daar op aan. Zondag beschuldigde ex-premier Tadeusz Mazowiecki de regering, bestaande uit zeven partijen, van wanbeleid. Sinds de vorming van het kabinet, eind december 1991, zijn al vier ministers afgetreden.

Volgens vice-parlementsvoorzitter Andrzej Kern van Olszewski's eigen partij is het mogelijk om snel een nieuwe coalitieregering te vormen. “De besprekingen hebben nu plaats en het lijkt erop dat de brief van de president die zal bespoedigen”, aldus Kern. Verwacht wordt dat het parlement het lot van het kabinet zal bespreken op zijn driedaagse zitting die morgen begint.

Walesa heeft al geruime tijd kritiek op het onvermogen van de premier om een parlementaire meerderheid te vormen. Hij stelde onlangs voor zichzelf meer macht te geven om zo een efficiënt staatsbestuur te bewerkstelligen. “Ik streef ernaar de premier ondergeschikt te maken aan de president, zodat zij problemen samen kunnen oplossen”, aldus president Walesa. (AP, Reuter, UPI)