Feyenoorder Rob Witschge neemt plaats in van geblesseerde broer Richard; Oranje zoekt scherpte in oefencampagne

NOORDWIJK, 26 MEI. Rinus Michels oogt en praat ontspannen, de spelers van Ajax en Ronald Koeman lopen na het veroveren van een Europa Cup vol zelfvertrouwen rond en de "Milanezen' Ruud Gullit, Marco van Basten en Frank Rijkaard zijn na de ongeslagen landstitel van hun club zowel geestelijk als lichamelijk nog redelijk fit. Kortom, de aanloop van het Nederlands elftal naar het Europese kampioenschap in Zweden, waarvoor de internationals gisteren voor het eerst voltallig bijeenkwamen in Noordwijk, wijkt in een aantal opzichten belangrijk af van de valse start twee jaar geleden voor het WK voetbal in Italië.

Toen kon Leo Beenhakker na de onverkwikkelijke affaire rondom het ontslag van trainer Thijs Libregts de zaak niet op de rails krijgen. Bovendien hadden achterklap en rancune over het feit dat Johan Cruijff niet als coach was meegestuurd bij de belangrijkste spelers de overhand en werd Oranje in de achtste finales in Milaan op tamelijk beschamende wijze (affaire Rijkaard) uitgeschakeld door West-Duitsland.

Dat een dergelijk scenario zich in Zweden, waar Nederland van 10 tot en met 25 juni zijn Europese titel verdedigt, zal herhalen lijkt gezien de huidige gang van zaken niet erg aannemelijk. Michels mag door velen een behoudende speelwijze worden verweten - zijn assistent Dick Advocaat is overigens geen haar beter - hij heeft wel de autoriteit en het gezag om het aanwezige talent tot een eenheid te smeden. Uit zijn mond zijn het derhalve geen loze praatjes als de na het EK scheidende bondscoach opmerkt: “Het belangrijkste doel is om in een korte periode van tien dagen de selectie team-tactisch op één lijn te krijgen. We twijfelen niet aan de goede wil van de spelers. Die hebben ze in een zwaar seizoen dat de meesten achter de rug hebben al getoond. Maar op een toernooi als in Zweden heb je scherpte nodig in een team. Daar gaan we aan werken. Na de oefen interland tegen Frankrijk (5 juni) hopen we daar een beter inzicht in te hebben.”

Nederland begint zijn oefencampagne morgenavond in Sittard tegen Oostenrijk, speelt zaterdag in Utrecht tegen Wales, maandag in Oegstgeest tegen ASC, dinsdag in Noordwijk tegen de gelijknamige club en volgende week vrijdag ten slotte in Lens tegen Frankrijk. Ogenschijnlijk is het een kortere oefencampagne dan gebruikelijk voor een belangrijk toernooi. Bondsarts Frits Kessel spreekt dat tegen. “Met wedstrijden op de training mee is dit toch een stage van zo'n veertien, vijftien wedstrijden. Twee jaar geleden zijn we voor het WK naar Joegoslavië gegaan. Daar was het bitter koud. Daarna kwamen we in de hitte van Sicilië. Fysiek is dat toen gierend uit de hand gelopen. Dergelijke problemen kennen we dit keer niet, omdat we in Zweden hetzelfde gelijkmatige klimaat kunnen verwachten als in Nederland.”

Nu Richard Witschge is afgevallen houdt de bondscoach niet veel bruikbare linksbenige spelers meer in zijn selectie over. Maar dat een dergelijke handicap slechts beperkt is wordt uitgelegd door Ruud Gullit, die vindt dat je onder alle omstandigheden van de nood een deugd moet maken. Gullit: “Nu de Ajacieden in de Europa Cup hebben gezien dat de aanval de beste verdediging is, moeten we met het Nederlands elftal wat meer aanvallen dan in het recente verleden het geval is geweest. Ajax speelt zo aanvallend, roept iedereen. Dat zullen de spelers wel moeten want ze hebben geen verdedigers. Ajax moet wel ver van de goal spelen. In Italië heeft Ajax ook indruk gemaakt, hoewel de Italiaan vanuit een heel andere cultuur naar het voetbal kijkt. Er werd net gedaan of Ajax heel revolutionair speelde, maar dat doet de ploeg in mijn ogen beslist niet. Ajax benut echter optimaal de sterke punten. Die liggen bij dat team nu eenmaal in de aanval. Datzelfde geldt denk ik ook voor het Nederlands elftal.”

Michels heeft met Johan Cruijff afgesproken dat Ronald Koeman pas definitief voor Oranje wordt vrijgegeven wanneer Barcelona is uitgeschakeld voor de landstitel. Dat kan pas zijn op 7 juni wanneer het elftal zijn laatste competitiewedstrijd speelt. Koeman, die donderdag alweer naar Spanje gaat, zou zich in dat geval pas 8 juni definitief bij de selectie kunnen voegen, die dan al in Zweden verblijft, waar Nederland op vrijdag 12 juni zijn eerste wedstrijd tegen het GOS speelt. Maar ook hij kan na zijn gouden Europa-Cuptreffer mentaal momenteel wel tegen een stootje. “De ontvangst in Barcelona was onvergetelijk”, kan hij nog nagenieten over de huldiging in de Catalaanse hoofdstad.

Richard Witschge is gisteren definitief afgevallen voor Oranje. Dat is het gevolg van de spierblessure, die hem vorige week ook al noopte af te zien van de Europa-Cupfinale tussen Barcelona en Sampdoria. Witschge was uitermate teleurgesteld dat hij op advies van bondsarts Kessel naar huis moest. Michels: “Ik kan er in komen dat Richard niet staat te juichen. Het zou me verbaasd hebben wanneer hij het wel klakkeloos zou hebben geaccepteerd. Geen enkele echte prof zou het met zo'n beslissing eens zijn.” Michels heeft Richards broer Rob Witschge van Feyenoord als vervanger opgeroepen.

Foto: Teleurgesteld verlaat Richard Witschge het trainingskamp van Oranje in Noordwijk. (Foto Hans van Oort)