VS sluiten meer bases in Europa

WASHINGTON, 23 MEI. De Verenigde Staten hebben besloten 61 militaire installaties in Europa en twee bases in Korea te verkleinen of te sluiten. Dat heeft het Pentagon gisteren in Washington meegedeeld. Deze beslissing is genomen in het kader van een programma dat tot 1997 het aantal Amerikaanse soldaten in het buitenland verder moet terugbrengen.

Na deze nieuwe beslissing worden in totaal 559 Amerikaanse instellingen getroffen door de bezuinigingsmaatregelen waartoe de VS na het einde van de Koude Oorlog hebben besloten. 524 ervan liggen in Europa. De belangrijkste van de gisteren genoemde installaties is de Peden-kazerne in het Duitse Wertheim die gesloten zal worden.

Voor de nieuwste bezuinigingen heeft het Pentagon nog geen tijdsschema opgesteld. De beslissingen zijn volgens het Pentagon in "nauw overleg' met de bondgenoten genomen. In 1989 waren er nog 300.000 Amerikaanse soldaten in Europa. Volgens de meest recente plannen moet hun aantal in 1995 zijn gehalveerd. “Wij zullen dit de komende jaren heel voorzichtig doen”, zei een woordvoeder van het Pentagon.

Tot 1995 zal een op de drie Amerikaanse bases in het buitenland te maken krijgen met de bezuinigingen. Veel leden van het Amerikaanse Congres willen nog verdergaande bezuinigingen, nu de militaire dreiging van de Sovjet-Unie is weggevallen.

De nieuwe maatregelen betreffen in Europa vooral kleine militaire inrichtingen. Ze treffen zesduizend Amerikaanse militairen, achthonderd mensen van het Amerikaanse burgerpersoneel en 2.500 medewerkers die gerecruteerd zijn uit de plaatselijke bevolking. De meeste installaties - meer dan dertig - liggen in Duitsland. De rest ligt verspreid over Griekenland, Turkije, Groot-Brittannië, Nederland, België, Italië en Spanje. In Nederland wordt het communicatiecentrum in Steenwijkerwold gesloten. In België wordt de munitieopslagplaats in Sedan gesloten.

Een aantal van de te sluiten installaties zal aan het gastland worden teruggegeven. Anderen krijgen een stand by status. Dat betekent dat de Amerikaanse troepen worden teruggetrokken, maar dat de basis in zo'n vorm blijft bestaan, dat zij weer in gebruik kan worden genomen.

In Korea worden de activiteiten op de basis Camp Ames teruggebracht; de basis Songso wordt gesloten. Deze besparing betreft 246 soldaten, zes mensen van het Amerikaanse burgerpersoneel en 257 Koreaanse medewerkers. In totaal zal het personeel van de Amerikaanse bases in Korea sinds het einde van de Koude Oorlog met 5.400 mensen worden teruggebracht. De maatregeln in Korea betreffen twintig installaties.

De Amerikaanse minister van defensie, Dick Cheney, komt volgende week naar Europa voor gesprekken in België, Finland, Zweden en Denemarken. (Reuter, UPI, AFP)