Mogelijk meer werk van Reve onder de hamer

LEIDEN, 21 MEI. Gerard Reve zal mogelijk het manuscript van De Avonden laten veilen.

Dat maakte Joop Schafthuizen, de levensgezel van Reve, gisteravond bekend na afloop van de veiling bij het Leidse veilinghuis Burgersdijk & Niermans van 750 brieven die in de jaren zestig en zeventig aan Reve zijn verstuurd. Volgens Schafthuizen hangt de beslissing samen met de opbrengst van deze collectie, die in totaal 33.000 gulden opbracht, veel meer dan was geschat. Zo bracht een luxe editie in beperkte oplage van het verhaal Drie Woorden van Reve 3200 gulden op, ruim driemaal de richtprijs. Een luxe editie van De gedichten van Simon Carmiggelt, met een opdracht aan Reve, ging weg voor 1500 gulden, vijf keer de richtprijs.

De collectie van 481 brieven van uitgever Johan Polak aan Gerard Reve werd voor 6000 gulden verkocht aan een anonieme particulier die schriftelijk had geboden. Over deze collectie was eerder beroering ontstaan. Polak liet weten dat het materiaal van Reve dat hij bezit, zal worden ondergebracht in een openbare collectie, met de testamentaire bepaling dat het 125 jaar lang niet mag worden ingezien.