Chaos bij slot rit Olympia's wielerronde

KLAZIENAVEEN, 21 MEI. De vijfde rit van Olympia's Ronde is gisteren op het aankomstparkoers rond Klazienaveen ontaard in een chaos.

De problemen ontstonden toen vluchter Torsten Schmidt en twee achtervolgers Van der Vliet en Ozols, bij Emmer-Compascuüm een verkeerde weg insloegen. Het peloton, dat een minuut achterstand had, koos wel de goede weg, kwam op voorsprong en zelfs een derde groep kon nog aansluiten bij het inmiddels niet meer leidende en op het rechte pad teruggekeerde trio. Dat werd de jury te gortig. De kluwen werd ontward, het trio met voorsprong op pad gestuurd waarna Schmidt de rit won.

Het was tenminste nog enige opwinding in een rit die verder weinig spektakel opleverde. Toen het veld na een kilometer of vijftig in stukken uiteen viel ontbrak van de eerste twintig slechts een enkeling voorin. Kestutis Stakenas uit Litouwen bleef ook na de vijfde dag leider, Leon van Bon werd, dank zij twee zeer geslaagde klassementssprints zijn naaste belager.

Toch was de kleine renner uit Apeldoorn uit de baanselectie behoorlijk geprikkeld omdat Torsten Schmidt ritwinnaar werd nadat de jury de verschillende peloton weer had gerangschikt. “Wanneer wij gewoon hadden kunnen doorrijden, als het parkoers voor ieder duidelijk was geweest, had Schmidt nooit gewonnen”, constateerde Van Bon. “Wij waren al weer zo dichtbij gekomen, dat wij zagen dat zij verkeerd gingen. Het oponthoud heeft de drie vluchters in de kaart gespeeld. Ons ritme was volledig verstoord.”