Lubbers wijst definitief Brinkman aan als opvolger

DEN HAAG, 20 MEI. Premier Lubbers zal zich na de huidige kabinetsperiode definitief niet kandidaat stellen voor het lijsttrekkerschap van het CDA en het premierschap. “Ik denk dat het goed is, als ik het na drie perioden niet meer doe”, zegt Lubbers vanavond in het KRO-programma "Reporter'. Hij herhaalt daarmee eerdere opmerkingen in die richting.

Lubbers wijst CDA-fractieleider L.C. Brinkman definitief aan als zijn opvolger. Lubbers noemt zijn kroonprins evenwichtig en vindt dat hij de geluiden van de verschillende kanten van de samenleving goed opvangt en toch zijn rust bewaart. In 1989 zei Lubbers al dat Brinkman, die toen net fractievoorzitter was geworden, “in beginsel zijn eerste opvolger” was. CDA-partijvoorzitter Van Velzen noemde de keuze van Lubbers voor Brinkman vanmorgen “een belangwekkend advies van de minister-president aan de partij”.

Lubbers zegt met zijn openlijke keuze voor Brinkman te willen voorkomen dat voor het CDA eenzelfde pijnlijke situatie ontstaat als in 1982. Toen probeerde de vertrekkende CDA-leider Van Agt te voorkomen dat de toenmalige fractievoorzitter Lubbers hem zou opvolgen. Van Agts kandidaat, J. de Koning, bedankte echter voor de eer en vond dat Lubbers de aangewezen opvolger was.