Arianespace viert feestje met 101ste bestelling

PARIJS, 19 mei. Arianespace vierde gisteren in Parijs een feestje met zijn 45 belangrijkste klanten uit Europa, de Verenigde Staten, Japan en India: de onderneming boekte zijn 101-ste contract. Het honderdste werd afgesloten met Intelsat, de eerste onderneming die in 1978, nog voor de eerste Ariane de lucht was ingegaan, een bestelling plaatste bij de twaalf jaar geleden onder auspicien van de Europese Ruimte Agenstachap (ESA) opgerichte onderneming. De laatste, 101-ste "bestelling' is afkomstig van ESA dat in 1995 een observatiesatelliet (ESR 2) in een baan om de aarde wil brengen.

Arianespace dat op 14 april zijn vijftigste Ariane-raket vanaf de basis Kourou in Frans Guyana lanceerde, heeft meer dan 50 procent van de wereldmarkt voor lanceringen in de ruimte heeft veroverd. “Dat is een groot en geruststellend Europees succes ”, zei de Franse president-directeur Charles Bigot gisteren op een feestelijke bijeenkomst in het Parijse Museum voor moderne kunst. De raket die op 14 april met succes werd gelanceerd, was van de eerste van het nieuwe type Ariane 4 waarvan er vijftig zijn besteld.

De totale waarde van de 101 contracten die Arianespace heeft afgesloten, bedraagt 37 miljard franc ( ruim 12 miljard gulden). Arianespace heeft nog 33 orders met een waarde van 15 miljard franc in portefeuille. De omzet bedroeg in 1991 5,87 miljard franc (bijna twee keer zoveel als die in 1990) en de netto-winst (na verhoging van de reserves) bedroeg 135 miljoen francs. De onderneming zal over 1991 16,2 miljoen franc dividend uitkeren, wat overeenkomt met zes procent van het kapitaal. Dit jaar zullen acht Ariane-raketten elf satellieten in de ruimte brengen.

Arianespace ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet, aldus Bigot, ook al dient zich nieuwe concurrentie aan op de markt. Japan en China dat tegen afbraakprijzen werkt, dienen zich aan. In Amerika worden de militaire satellieten ( 69 procent van alle lanceringen) met zware Atlas en Deltaraketten in een baan omde aarde gebracht. Arianespace hoopt in 1995 te kunnen beschikken over de Aarine V, een zeer zware raket, die ook geschikt zou zijn voor bemande ruimtevaart.

Ondernemingen uit dertien Europese landen zijn betrokken bij Arianespace. Direct of indirect, via Arianespace Participation, hebben Franse ondernemingen met in totaal 56,6 procent de meerderheid van de aandelen in bezit. Duitse ondernemingen hebben 18.6 procent. Het Nederlandse aandeel bedraagt 2.09 procent, verdeeld over 0,29 procent voor Algemene Bank Nederland en 1,8 procent voor Fokker.