BEVROREN CASSATATAART

Voor 12 personen

KORST:

200 gram pure chocolade, gehakt

60 gram boter

1 deciliter slagroom

snuf kaneelpoeder

200 gram fijngesneden amandelen

VULLING:

120 gram pure chocolade, in blokjes

500 gram ricotta

5 deciliter slagroom

125 gram kristalsuiker

50 gram fijngehakte amandelen

4 eetlepels amaretto (amandellikeur)

1/2 eetlepel vanille-essence

2 eetlepels cacao

75 gram pure chocolade, in kleine brokjes

snuf kaneelpoeder

geraspte schil van 1 grote citroen

150 gram gekonfijte vruchten naar keuze, bijvoorbeeld papaja en ananas

Vet een springvorm van 25 centimeter doorsnee in met olie of boter. Knip een passende cirkel vetvrij papier uit en bekleed er de vorm mee. Zet de vorm in het vriesvak.

Maak eerst de korst. Doe de gehakte chocolade, boter en slagroom in een kom en zet die boven een pan heet water (niet kokend). Laat alles langzaam smelten onder af en toe roeren. Neem van het vuur en roer er de kaneelpoeder en de gemalen amandelen door. Laat het mengsel in de koelkast afkoelen zodat het dikker wordt. Doe het korstmengsel in de koude springvorm en strijk in een gelijkmatige laag uit over de bodem en langs de zijkant tot een hoogte van circa 4 centimeter. Zet de vorm terug in het vriesvak.

Maak de vulling. Smelt de chocolade in een kom boven een pan heet water (au bain-marie). Doe de ricotta, slagroom en suiker in een kom en klop met een handmixer tot een dik, maar niet stijf mengsel. Roer er de fijngehakte amandelen, amaretto en vanille-essence door. Doe de helft van het mengsel in een andere kom. Meng de gesmolten chocolade, cacao, brokjes chocolade en het kaneelpoeder met één helft van het ricottamengsel. Schep dit chocolade-ricottamengsel op de korst in de springvorm. Vorm het mengsel tot een bol die in het midden het hoogste is en afloopt tot aan de bodem van de vorm. Zet terug in het vriesvak.

Meng het citroenraspsel en 100 gram van de gekonfijte vruchten met de andere helft van het ricottamengsel. Neem de vorm uit het vriesvak wanneer het chocolade-ricottamengsel stijf is en schep er het witte mengsel op. Strijk het mengsel glad zodat het tot aan de bovenkant van de korst komt. Strooi er de rest van de gekonfijte vruchten over, bedek met wat folie en zet terug in het vriesvak.

Neem de taart een paar uur voor het opdienen uit het vriesvak. Ga met een mes langs de zijkant van de cassatataart. Maak de vorm dan los en neem er de taart uit. Verwijder het vetvrije papier en zet de taart op een decoratieve schaal. U kunt de taart desgewenst garneren met slagroom of geraspte chocolade.