Prijzen in VS vorige maand licht gestegen

WASHINGTON, 13 MEI. De prijzen voor grondstoffen zijn in de Verenigde Staten in april met 0,2 procent gestegen. Het is de achttiende achtereenvolgende maand dat de stijging 0,2 of minder is. De prijsindex voor grondstoffen is een eerste indicator voor wat de consumentenprijzen in de komende periode zullen doen.

Analisten verwachten niet dat er gevaar is voor een hogere inflatie voor de rest van het jaar. Dat de prijzen zo weinig onder druk staan heeft zijn oorzaak in de maar heel langzaam oplevende economie. Dit effent de weg voor een verdere verlaging van een van de rentetarieven door de Federal Reserve Bank, de Amerikaanse centrale bank. In aanmerking komen de Federal Funds Rate (de rente die banken onderling vragen voor leningen) of de Discount Rate (de rente die de Fed heft voor leningen aan banken). De Federal Funds Rate staat op 3,75 procent. De disconto-rente staat op 3,5 procent. (AP, Reuter, UPI)