Olivetti leed zwaar verlies doorsanering

ROME, 13 MEI. De Italiaanse computerfabrikant Olivetti & C. SpA heeft vorig jaar een zwaar verlies geleden van 460 miljard lire netto, ongeveer 690 miljoen gulden, maar president Carlo De Benedetti zei te verwachten dat het ingezette herstructureringsproces snel resultaten zal opleveren.

De Benedetti zei dat 1991 “het moeilijkste jaar in de informatica industrie” is geweest. Olivetti's omzet is met 4,8 procent gedaald, naar 8,6 biljoen lire, bijna 13 miljard gulden. In 1990 boekte Olivetti nog een winst van ruim zestig miljard lire (negentig miljoen gulden).

“1991 is een overgangsjaar geweest, een fase die heel 1992 zal doorgaan,” zei De Benedetti. Hij heeft in november vorig jaar de dagelijkse leiding van Olivetti overgenomen om leiding te geven aan een ingrijpend saneringsproces, nodig wegens de daling in de verkoop van personal computers.

“Dit plan zal het mogelijk maken eerder dan de anderen uit de recessie te komen,” zei De Benedetti tijdens een bijeenkomst van de Raad van Bestuur gisteren. “Vanaf nu beginnen we de effecten te zien van de kostenvermindering die vorig jaar is doorgevoerd.”

De inkomsten zijn het eerste semester van dit jaar 4,4 procent gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, maar volgens De Benedetti past dit in de verwachtingen.

Olivetti heeft een groot deel van de kosten van de herstructurering in de resultaten van 1991 verwerkt, ook een deel van de kosten van de nog lopende saneringsprogramma's. In twee jaar tijd is het aantal werknemers met 18 procent verminderd: 3200 in 1990, 7200 vorig jaar. Olivetti hoopt op deze manier dit jaar een zo klein mogelijk verlies en mogelijk een kleine winst te kunnen bereiken.

Olivetti zal over 1991 geen dividend uitkeren. Over 1990 hebben de houders van preferente en spaaraandelen wel dividend ontvangen.

De kosten van de personeelsvermindering staan ingeboekt voor 200 miljard lire, terwijl de herstructurering volgens het jaaroverzicht 170 miljard lire kost.