Major wint ook lokale verkiezingen

LONDEN, 8 MEI. De gemeentelijke- en districtsverkiezingen in delen van Engeland, Wales en Schotland zijn gisteren geëindigd in een grote overwinning voor de Conservatieven. Zij boekten hun beste verkiezingsresultaat in dertien jaar.

Labour verloor 364 van de 2.000 zetels die de partij had, terwijl de Conservatieven er 309 bij kregen. Labour verklaarde de slechte uitslag uit een kater onder de kiezers na de parlementsverkiezingen van vorige maand. Toen kreeg, tegen de verwachtingen in, de Conservatieve partij van premier John Major voor de vierde keer op rij de absolute meerderheid. Labour-leider Neil Kinnock kondigde daarop zijn aftreden aan.

“Teleurstelling over de algemene verkiezingen leidde tot een lage opkomst waardoor Labour honderden zetels verloor in onze sterke gebieden”, aldus campagneleider Jack Cunningham.

De opkomst was in de meeste gebieden ongeveer 40 procent, wat niet ongebruikelijk is bij lokale verkiezingen. Maar in een district in Zuid-Wales, waar Labour altijd sterk stond, was de opkomst slechts 1,5 procent. De gemeentelijke- en districtsverkiezingen van gisteren betroffen eenderde van alle lokale zetels.

In Schotland boekten de nationalisten met 31 zetels een goed resultaat, maar het lijkt onvoldoende om hun streven naar onafhankelijkheid een nieuwe impuls te geven. (Reuter)