Skibby schaamt zich na telfout in Vuelta

ROTTERDAM, 7 MEI. Schaamte na een rekenfoutje. De Deense renner Jesper Skibby uit de wielerploeg van Cees Priem juichte gisteren als een overwinnaar toen hij na de tiende etappe van de Ronde van Spanje in Sabinanigo over de eindstreep kwam, maar de echte winnaar Julio Cesar Cadena stond al op het erepodium.

Hij was vier minuten voor Skibby aangekomen, twee andere vluchters Arsenio Gonzalez en Roberto Torres een minuut. Skibby verkeerde in de veronderstelling dat alle vluchters onderweg waren teruggepakt, maar had een telfout gemaakt.

Tijdens de tocht over 196 km waren niet drie, maar zes renners op jacht gegaan naar de daghoofdprijs. “Ik wist het echt niet. Niemand die het me verteld heeft en in een hectische finale heb je geen tijd te informeren. Bovendien heb ik onderweg geen enkel signaal ontvangen dat nog steeds drie man voorop reden. Niet van de ploegleiding, maar ook niet van jury op de motor”, verklaarde hij.

Na de ontberingen van de dag tevoren over vijf Pyreneeëncols had het peloton weinig animo een extra trap te doen. Na dinsdag de mist, de vrieskoude en de regen te hebben getrotseerd, begeleidde gisteren een stralende zon en subtropische temperatuur de vermoeide karavaan op weg het Franse Luz St. Sauveur naar Spanje.

Die houding gaf figuranten in het klassement de gelegenheid zich te onderscheiden in de rit met twee cols van de eerste categorie, de Soulor en de Pourtalet. Abdoesjaparov demarreerde direct na de start. Drie kilometer verder werd hij teruggepakt door Torres, Bordonali en Galitsjanine. Zij kregen gezelschap van de latere ritwinnaar Cadena die ook als eerste op de Col de Soulor verscheen.

De Colombiaan bereikte de top de Pourtalet met een voorsprong van ruim veertien minuten op de hoofdmacht, waarin de overgebleven kanshebbers op de eindzege elkaar controleerden. Cadena werd op gepaste afstand gevolgd door Torres en Gonzalez, terwijl Hernandez, Bordonali en Galatsjanine inmiddels opgeslokt waren door het peloton. Vanaf dat moment meende Skibby dat de groep compleet was.

Olaf Ludwig won gisteren de tweede etappe van de Vierdaagse van Duinkerken. Hij werd de nieuwe leider in de algemene rangschikking. De tweede etappe ging over 191 kilometer van Valenciennies naar Laon.

De tweede etappe van de Ronde van Romandië leverde een overwinning op voor de Tsjech Jan Svorada. Hij won na 179,7 kilometer tussen Fribourg en Courtetelle een massasprint voor de Italianen Massimo Strazzer en Maximiliano Sciandri. De Fransman Armand de las Cuevas bleef leider in het algemeen klassement. (ANP/AFP/SID)