Geen kanonnen

In zijn artikel over de veertig terreinen met Duitse bunkers aan de Normandische kust die tot historisch monument zijn verklaard schrijft Jan Gerritsen (NRC Handelsblad, 1 mei) over de bestorming van de Pointe du Hoc door Amerikaanse Rangers in de vroegte van 6 juni 1944.

Doel was een bunker met Duits geschut dat het Omaha-Beachgedeelte van het voor de geallieerde landing gekozen strand kon bestrijken. Gerritsen deelt mee dat dit geschut pas kon worden uitgeschakeld nadat de Amerikanen de Duitsers na hevige strijd buiten gevecht hadden gesteld.

Wat er echter werkelijk gebeurde kwam al in 1952 aan het licht door het boek "The Struggle for Europe' van Chester Wilmot: toen de eerste Amerikanen de top hadden bereikt - na een onafgebroken regen van Duitse kogels en handgranaten te hebben overleefd - ontdekten ze dat de bunker geen kanonnen had . . .