Olympia & York doet belangen in de verkoop

ROTTERDAM, 6 MEI. 's Werelds grootste investeringsmaatschappij in onroerend goed, Olympia & York, is gisteren begonnen met de verkoop van belangen om een faillissement te ontlopen. De onderneming, die bij de banken een schuld heeft van 12 miljard dollar (ruim 22 miljard gulden), verkoopt haar belang van 18 procent in de Amerikaanse spoorwegmaatschappij Santa Fé. Daarvoor hoopt het vastgoedconcern ruim 426 miljoen dollar te ontvangen.

Waarnemers betwijfelen of de Canadese investeringsmaatschappij door deze verkoop kan worden gered. Eerder had Olympia & York bekendgemaakt dat het een nieuwe lening van meer dan 700 miljoen dollar nodig had om te overleven. De meer dan 100 banken twijfelen over het verstrekken van zo'n grote kapitaalinjectie.

Tot nu toe ontving Olympia alleen overbruggingskredieten. Vorige week werd aan het concern een krediet van vijf miljoen pond (16,4 miljoen gulden) verleend om de voltooiing van het reusachtige Londense kantorencomplex Canary Wharf voor korte tijd gaande te houden. De banken zijn gisteren bijeen gekomen om te praten over verdere geldleningen voor Canary Wharf. Olympia & York, dat niet werd uitgenodigd voor de vergadering, had in april al om een lening van 110 miljoen pond gevraagd om de bouw aan het Londense kantorencomplex voor drie maanden veilig te stellen. Onder de verzamelde banken bestaat onenigheid over de te volgen strategie. Een aantal banken kwam gisteren bijeen om de mogelijkheid te overwegen Canary Wharf in surséance van betaling te laten gaan.

Olympia & York is in grote problemen gekomen door de recessie in de Amerikaanse en Britse vastgoedmarkt. De Canadese firma maakte, na in de laatste maanden al meerdere malen financieel in gebreke te zijn gebleven, maandag bekend dat het een aflossing van 14,4 miljoen dollar op obligatielening niet kon voldoen.

Morgen zal in Londen een herstructureringsplan worden voorgelegd aan vertegenwoordigers van de banken. Volgens het concern, dat verwacht dat de geldschieters de voorstellen redelijk zullen vinden, betreft het voorstel een vijfjarenplan met gegevens over de bedrijfsvoering in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Canada. Het plan zal “een basis voor discussie” vormen. Olympia & York presenteerde al eerder, op 13 april, voorstellen om de liquiditeitscrisis op te lossen. Toen reageerden de banken niet erg enthousiast op de voorstellen. Grootste bezwaar was dat Olympia & York de meest waardevolle bezittingen buiten de besprekingen hield. (AP, Reuter)