EK voetbal '96 in Engeland, Nederland kandidaat 2000

LISSABON, 6 MEI. Het Europees voetbalkampioenschap wordt in 1996 gehouden in Engeland. Het bestuur van de Europese voetbalbond UEFA besloot dat gisteren in Lissabon. Nederland, dat zich ook kandidaat had gesteld voor organisatie van het Europees kampioenschap in 1996, mikt nu samen met België op toewijzing van de titelstrijd in het jaar 2000. De keuze wordt in Engeland gezien als de definitieve rehabilitatie van een land dat door voetbalvandalisme in de jaren tachtig internationaal buitenspel was komen te staan.

Volgens Jo van Marle, bondsvoorzitter van de KNVB en penningmeester van de UEFA, heeft geld bij de beslissing van de Europese voetbalbond niet de doorslag gegeven maar wel een belangrijke rol gespeeld. Engeland garandeerde een bedrag van 130 miljoen gulden aan inkomsten uit kaartverkoop. Nederland kwam niet verder dan 52 miljoen gulden. Van Marle zegt dat de UEFA ook veiligheid en accommodaties in zijn keuze heeft meegewogen. Nederland, met Portugal, Griekenland en Oostenrijk concurrent van Engeland, kon de UEFA-waarnemers in een aantal gevallen alleen maar bouwtekeningen in plaats van kant en klare stadions laten zien.

Harry Been, directeur van de KNVB en lid van de UEFA-commissie die over de toewijzing moest adviseren, sprak van een tweestrijd tussen Engeland en Nederland. “De andere kandidaten, Portugal, Griekenland en Oostenrijk, zijn niet echt in beeld geweest. Wij wel. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.”

“In voetbaltermen gezegd heeft Nederland van Engeland verloren na het nemen van strafschoppen,” aldus Van Marle.

“Bovendien”, vervolgde Van Marle, “was Engeland al twee keer eerder kandidaat. Voor de laatste keer in 1988. Nu is het land eindelijk beloond.” Nederland was pas voor de eerste keer genomineerd. Daarom was de Nederlandse delegatie ook niet echt aangeslagen. Jan Masman, veiligheidsman van de sectie betaald voetbal, verklaarde onmiddellijk dat Nederland nu opteert voor de titelstrijd in het jaar 2000. Johansson, voorzitter van de UEFA, zei in een eerste reactie dat de Europese kampioen van dit moment dan wel eens heel kansrijk zou kunnen zijn.

Nederland stelt zich nu met België kandidaat voor het EK in het jaar 2000, dat volgens Van Marle zestien deelnemers zal tellen en niet meer acht zoals dit jaar in Zweden en over vier jaar in Engeland. De samenwerking met de zuiderburen was aanvankelijk ook voor 1996 gepland. Een slepend confict tussen de Belgen en de Europese voetbalunie, over de schuldvraag van het Heizeldrama, maakte die kandidatuur onmogelijk. Deze problemen zijn inmiddels verholpen.

Van Marle verwacht dat al in 1994 over het jaar 2000 wordt beslist. “Ik hoop”, zei de Zwollenaar, “dat wij dan bovendien zekerheid hebben over de stadions in Amsterdam en Arnhem. Nu moesten we bouwtekeningen overleggen. Dat was niet gunstig. Engeland heeft goede, bestaande accommodaties. Die moeten weliswaar worden aangepast, maar dat is iets heel anders dan dat ze nog moeten worden gebouwd.” Ook België beschikt niet over voldoende geschikte stadions, maar heeft wel bouwplannen voor Brussel, Antwerpen en Luik.

Het belangrijkste struikelblok voor een gezamenlijke kandidatuur van twee landen is het gebruik dat het gastland zich direct kwalificeert voor de eindstrijd. Van Marle: “Ik verwacht daar binnen de UEFA geen problemen over. Nu is het zo dat er één land geplaatst is en er zeven plaatsen over blijven, in de toekomst is de verhouding twee en veertien. De verruiming van de mogelijkheden om zich te kwalificeren zijn zoveel groter dat ze voor het voorstel zullen stemmen. Wel zal het reglement moeten worden aangepast en zullen andere kleine voetballanden, zoals Oostenrijk in combinatie met Hongarije, zich eveneens samen kandidaat kunnen stellen.”

De mislukte missie van Lissabon, zo rekende Been voor, heeft de KNVB ongeveer drieëneenhalve ton gekost. Geen weggegooid geld, aldus bondsvoorzitter Van Marle. “Ik zie het als een investering in de toekomst. We hebben blijk gegeven van onze interesses en mogelijkheden. Er is goodwill gekweekt en iedereen heeft ons serieus genomen. Met het oog op 2000 hebben we alvast een goede aanloop genomen. In de wandelgangen werd zeer positief gesproken over onze kandidatuur voor 2000.”

Lennart Johansson, voorzitter van de UEFA, vond dat Engeland heel gelukkig mocht zijn met de toewijzing. “Twee jaar geleden was het land wegens het Heizeldrama nog geschorst voor Europese voetbal. Ik heb me sterk gemaakt voor de rentree. Dit jaar heeft Londen de finale van de strijd om de Europese beker voor landskampioenen. Wat meer kunnen ze zich nog wensen?”

De rehabilatie na de schorsing van vijf jaar, als gevolg van het drama in de Heizel waarbij in 1985 39 doden vielen, lijkt daarmee compleet. “Dit geeft voldoening”, sprak Engeland's voornaamste voetbalbestuurder, Sir Bert Millichip. “Engeland en zijn fans zijn klaar voor dit evenement.”

Drie van de plaatsen waar de wedstrijden zullen worden gespeeld staan al vast: Londen, Manchester en Birmingham. In andere mogelijke speelplaatsen - Leeds, Sunderland en Newcastle - moeten de stadions nog ingrijpende renovaties ondergaan.