Japanners verwachten in herfst herstel van economie

HONGKONG, 5 MEI. De economie in Japan herstelt zich enigszins. Dit blijkt uit de economische statistieken over de maand april. Dit heeft de Japanse minister van financiën, Tsutomu Hata, vandaag in Hongkong gezegd. De bewindsman verblijft in Hongkong voor de jaarvergadering van de Aziatische Ontwikkelingsbank.

“De slinkende voorraden van de Japanse bedrijven en het feit dat de cijfers in de bouwsector niet langer dalen wijzen er op dat het dieptepunt bereikt is”, volgens Hata. “Dit zijn gunstige aanwijzingen dat onze economie op weg is naar herstel.” De minister verwacht dat het herstel in het najaar duidelijk zichtbaar zal worden.

Hata zei ook dat naar zijn mening de Japanse munt, de yen, ondergewaardeerd is. “Het huidige niveau van de yen is geen weerspiegeling van de fundamentele gegevens van de Japanse economie.” Volgens Hata zou de koers van de yen nog lager zijn als de ministers van financiën van de zeven rijkste industrielanden (G-7), tijdens een vergadering in april in Washington, niet hadden gewezen op de noodzaak van herwaardering van de yen om correcties aan te brengen op de handelsbalans. (AFP)