Winst Wall Street heeft nauwelijks effect op beurzen

AMSTERDAM, 30 APRIL. De deuren van de Amsterdamse effectenbeurs bleven vandaag gesloten in verband met de viering van Koninginnedag. De stemming op de overige Europese beurzen werd nauwelijks beïnvloed door de winst op Wall Street.

AMSTERDAM Gisteren sloot de EOE-index 1,19 punt hoger op 314,58. Akzo boekte in de namiddag gisteren flinke koerswinst. De koers van het chemieconcern schoot na bekendmaking van veel beter dan verwachte cijfers over het eerste kwartaal 4,90 gulden omhoog naar een slot van 161 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York beleefde gisteren een goede dag. Het Dow Jones-industrieel koersgemiddelde steeg met 25,26 punten tot 3333,18 bij een omzet van 213 miljoen aandelen. Opvallend gevraagd was autofabrikant Ford dat een winst van 338 miljoen dollar over het eerste kwartaal bekendmaakte en dat ook andere autowaarden mee optrok. Het was de eerste kwartaalwinst van het autoconcern sinds het derde kwartaal van 1990.

LONDEN De aandelenkoersen op de Britse beurs openden hoger maar verloren hun winst in het eerste uur van de handel alweer. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 13,9 hoger sloot op 2.664,9, noteerde aan het eind van de morgen 0,9 lager.

FRANKFURT De aandacht op de Duitse beurs richtte zich vanmorgen vooral op de chemiesector. Basf en Bayer waren gevraagd door meevallende kwartaalcijfers. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 0,03 lager sloot op 1.735,91, noteerde omstreeks het middaguur onveranderd.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio heeft zich vandaag niet kunnen optrekken aan de koerswinst die Wall Street boekte. Het Nikkei-225-koersgemiddelde verloor uiteindelijk 136,69 punt prijs om te sluiten op 17.390,71. Handelaren spraken van het voortduren van de vakantiestemming. De koersdaling werd vooral veroorzaakt door aanbod vanuit de optiebeurs.