Winst Daimler-Benz stijgt met 8 procent

STUTTGART, 30 APRIL. Daimler-Benz, het grootste industriële concern van Duitsland, heeft vorig jaar een netto winst behaald van 1,94 miljard mark, 8 procent meer dan in 1990. Dit heeft de onderneming gisteren bekendgemaakt.

Het concern liet in februari al weten dat de winst was gestegen, maar een bedrag kon toen nog niet worden genoemd. Daimler-Benz maakt toen wel bekend dat zijn omzet met elf procent was toegenomen tot 94,66 miljard mark.

Voorgesteld wordt het dividend te verhogen van 12 tot 13 mark per aandeel. Grote aandeelhouders van het concern zijn Deutsche Bank met 28,1 procent, Mercedes AG Holding met 25,2 procent en Kuweit met ongeveer 14 procent.

Het dividend heeft sinds 1986 op 12 mark gestaan. In dat jaar begon het concern zich te ontwikkelen van alleen een personenauto- en vrachtwagenfabrikant tot een conglomeraat met activiteiten in de luchtvaart, wapens en elektronica. Financiële analisten menen dat de vooruitzichten voor de onderdelen AEG en Dasa sterk zijn verbeterd en dat de voorgestelde dividendverhoging de weg moet vrijmaken voor een uitbreiding van het kapitaal.

De autosector blijft de grootste inkomstenbron van Daimler-Benz. Nu al blijkt dat de nieuwe S-klasse, het vlaggeschip van de personenwagendivisie Mercedes-Benz, meer geld zal opleveren dan de vorige S-klasse. (Reuter)