Van Poppel beloont zijn ploegleider voor vinden van sponsor

CORDOBA, 30 APRIL. Als eerste van de drie Nederlandse wielerploegen die op zoek zijn naar een nieuwe sponsor heeft Jan Gisbers van de PDM-formatie bekendgemaakt dat hij een financier heeft gevonden. Hij bracht het nieuws gisteren naar buiten voor de start van de derde etappe van de Ronde van Spanje, die in Cordoba eindigde met een sprintzege van zijn renner Jean Paul van Poppel.

Gisbers wilde de naam van de firma nog niet vrij geven, maar onthulde wel dat het geen Nederlands bedrijf is. “Er moeten nog wat details worden afgerond”, zei hij. “Maar ik maak me sterk, dat alles voor elkaar komt. Ik kan mijn renners op dat vlak garanties geven.”

Om het feest van die bekendmaking compleet te maken beloonde Van Poppel zijn ploegleider in de vroege avonduren met een zege in de massasprint. Hij bleef Abdoesjaparov en Jelle Nijdam voor. De Spanjaard Pello Ruiz Cabestany bleef leider in de algemene rangschikking na deze etappe zonder geschiedenis. Voor Van Poppel was het de zesde zege van dit wielerseizoen.

De renners bleven in de rit over 205 kilometer, met start in Jerez de la Frontera, nog een uur achter op het langzaamste tijdschema. De finish vond pas plaats rond zeven uur in de avond. De reden was een zware tegenwind, die de karavaan de gehele dag geselde. De Spanjaard Garcia en de Belg Bouillon ontsnapten al vroeg, maar de rest van het veld liet het duo vooralsnog ongemoeid. Daardoor kon de voorsprong oplopen tot 10 minuten en 37 seconden.

Daarna raakten de twee vluchters door de straffe wind zo vermoeid, dat het peloton als vanzelf weer op hen neerstreek.

In de eindsprint was dit keer Jean Paul van Poppel zijn grote concurrent Abdoesjaparov, een dag eerder winnaar in het eerste deel van de tweede rit, te vlug af. De renner van de PDM-ploeg werd in de vorige editie twee keer eerste in de Vuelta. Eerder dit jaar zegevierde Van Poppel in een rit in de Ronde van de Pyreneeën, de Ronde van de Middellandse Zee, twee keer in de Ronde van Murcia en een koers in de Belgische plaats Wanzele.

Het publiek bij de eindstreep dacht aanvankelijk dat de Italiaan Roberto Pagnin de eindsprint won. Hij maakte een laatste "jump' en stak zegevierend zijn vuist omhoog. De jury zag hem echter als vierde finishen na Van Poppel, Abdoesjaparov en Nijdam.