Tom van 't Hek stopt met hockey

AMSTERDAM, 30 APRIL. Tom van 't Hek heeft in overleg met bondscoach Hans Jorritsma besloten een punt te zetten achter zijn internationale hockeycarrière. De spits van Kampong werd tot dat besluit gedwongen door een slepende knieblessure. Hij miste daardoor het toernooi om de Europese titelstrijd van vorig jaar in Parijs. Bovendien moest hij ook bij de strijd om de Champions Trophy in Berlijn verstek laten gaan, omdat hij na een operatie nog niet voldoende hersteld bleek.

In februari maakte Van 't Hek, die gisteren werd benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau, weer deel uit van de nationale selectie voor het volgende toernooi om de Champions Trophy, dat in Karachi werd gehouden. Hij speelde driekwart wedstrijd tegen Frankrijk en een half duel tegen Australië, maar kreeg toen weer zoveel last van zijn knie, dat hij besloot verder aan de kant te blijven en zich in Nederland te laten onderzoeken. Na opnieuw een kleine operatie leek Van 't Hek goed te herstellen. Hij speelde voor Kampong weer in de competitie en maakte het toernooi om de Europa Cup voor bekerwinnaars in Vught mee. Desondanks voelde hij zich niet fit genoeg om een laatste olympisch avontuur aan te gaan.

Van 't Hek, die volgend seizoen bij zijn vereniging coach wordt van het vrouwenteam, heeft 221 interlandwedstrijden gespeeld. Daarin scoorde hij 106 keer. De huisarts, die op 1 april 34 jaar werd, debuteerde in Oranje op 24 september 1976 in Poznan in een wedstrijd tegen de toenmalige DDR. Hij deed mee aan drie toernooien om de Europese titel (eerste in 1983 en 1987) en vier evenementen om de wereldtitel, waarvan het toernooi in 1990 in Lahore de hoofdprijs opleverde. Met Oranje won hij tweemaal de Champions Trophy en deed hij mee aan de Olympische Spelen van Los Angeles (zesde) en Seoul (brons).