Titelverdediger Parrot bij WK snooker uitgeschakeld

SHEFFIELD, 30 APRIL. Het wereldkampioenschap snooker in Sheffield beleefde gisteren een sensationele dag. De nummer één van de plaatsingslijst en regerend wereldkampioen John Parrot werd in de kwartfinales uitgeschakeld door de ongeplaatste Schot Alan McManus, 13-12.

Parrot kwam op een schier onoverbrugbare achterstand, nadat McManus vijf frames achtereen won en de stand op 11-7 bracht. Vervolgens veerde Parrot op en kwam terug tot een 12-11 voorsprong. De titelverdediger had daarmee echter al zijn kruit verschoten. De beslissende twee laatste frames verloor de Engelsman respectievelijk met 53-36 en 79-0.

Voor McManus kwam een droom uit, zei hij. “Op dit moment beef ik als een rietje, maar de druk aan het einde van de partij was niet zo groot als in het begin. Ik voel me nu zo sterk dat ik het toernooi kan winnen.”

De Schot Stephen Hendry, favoriet voor deze edite van de wereldtitelstrijd en al in 1990 wereldkampioen, maakte geen fouten. Hij versloeg de Nieuw-Zeelander Dene O'Kane, 13-6.

In de halve finale ontmoet Hendry nu de Welshman Terry Griffiths. Griffiths, die zijn debuut op het wereldkampioenschap snooker in 1979 meteen bekroonde met een wereldtitel, versloeg de ongeplaatste Peter Ebdon met 13-7. In de laatste sessie stond de met paardestaart getooide Ebdon al met 10-6 achter. Ondanks een break van 108 in het achttiende frame, zijn derde break van boven de honderd in de partij, kon hij het niet bolwerken tegen de gedegen spelende Griffiths. Ebdon versloeg in de eerste ronde nog de zesvoudige wereldkampioen Steve Davis.

In de andere halve finale komt Alan McManus uit tegen de Engelsman Jimmy White, de runner-up van de laatste jaren, die de Canadees Jim Wych met 13-9 terugwees.