Schadeclaim tegen Olympia & York

ROTTERDAM, 30 APRIL. Robert Campeau, de voormalig eigenaar van de Canadese onroerend goed-, winkel- en warenhuisketen Campeau Corp, heeft een schadeclaim van ruim een miljard dollar (1,9 miljard gulden) ingediend tegen Olympia & York. In zijn aanklacht beschuldigt hij Olympia's eigenaars, de Canadese broers Reichmann, van “meervoudige malversaties” in verband met de herstructurering van Campeau Corp.

De teloorgang van het met schulden beladen Campeau-concern was in 1989 het startschot voor de mini-krach op de beurzen van New York en West-Europa. De Reichmanns namen deel aan de reddingsoperatie van Campeau. In februari van dit jaar werd de sanering van het concern voltooid. Robert Campeau heeft nu nog slechts 2 procent van de aandelen van het concern, de Reichmanns 66 procent. De claim van de voormalige “vriend en zakenpartner” Campeau komt bovenop de verliezen die de Reichmanns destijds bij de reddingsoperatie leden.

De claim betekent een nieuwe terugslag voor Olympia & York, het grootste vastgoedimperium ter wereld. Het Canadese concern zit door de ernstige crisis in het Britse en Amerikaanse onroerend goed diep in de problemen. Halverwege deze maand startte het vastgoedconcern onderhandelingen met meer dan honderd banken over de herstructurering van rond 12 miljard dollar aan bankschulden. Sindsdien is weinig vooruitgang geboekt. De Reichmanns staan er op het gezonde deel van de onroerend-goedportefeuille buiten de onderhandelingen te houden, tegen de zin van de banken. Van de kant van de banken, waarvan de onderhandelingen worden geleid door Citicorp en de Candian Imperial bank of Commerce, is al gedreigd met juridische acties wanneer Olympia & York niet verder toegeeft. Het meest acute probleem bij de sanering van de schulden van Olympia & York is het Britse kantorenprojekt Canary Wharf. Het projekt in de Londense Docklands, waarvan alleen de eerste fase is voltooid en de omringende infrastruktuur nog goeddeels ontbreekt, is voor 1,75 miljard gulden met bancaire schulden gefinancierd. De voltooiing van Canary Wharf, dat wordt geplaagd door leegstand, moet met overbruggingskredieten worden gefinancierd. In het pokerspel met de banken slaat Olympia & York nu terug met de dreiging om Canary Wharf in surséance van betaling te laten gaan. Dit houdt in dat de aflossing van schulden wordt bevroren en het zittende management de tijd krijgt voor het doorvoeren van herstructureringen.