Pritzker Prize voor architect Alvaro Siza

AMSTERDAM, 30 APRIL. De prestigieuze Amerikaanse Pritzker Prize voor 1992 is toegekend aan de Portugese architect Alvaro Siza (1933). De prijs, waaraan een bedrag van honderdduizend dollar is verbonden, is in 1979 ingesteld door de Hyatt Foundation van de gelijknamige hotelketen.

De jury roemde de “subtiele meesterschap” van Siza - die overigens nog niet in Amerika heeft gebouwd - en de “bedrieglijke eenvoud van zijn gebouwen. Zij zijn eerlijk; zij lossen de opgave op zonder omwegen. Trappen, muren en hellingbanen lijken in een Siz-gebouw allemaal te zijn voorbeschikt.”

Siza begon als architect in 1954 in zijn woonplaats Porto. Hij heeft vooral naam gemaakt met sociale woningbouw, in zowel Portugal als in het Berlijnse Kreuzberg (het project "Bonjour Tristesse'). In Nederland werd hij bekend door zijn werk in de Haagse Schilderswijk, waar hij met flexibele plattegronden experimenteerde om zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de wensen van de veelal allochtone gezinnen die er wonen. Het Nederlands Architectuur Instituut organiseerde onlangs een kleine tentoonstelling over zijn reconstructie van Chiado, de wijk in het centrum van Lissabon die door brand werd verwoest.

In 1988 kreeg Siza de Mies van der Rohe-prijs voor Europese architectuur. Toch behoort Siza, die als een "linkse' architect wordt beschouwd, niet tot de gelederen van de internationale mega-architecten zoals de meeste recente winnaars, onder wie de Engelsman James Stirling en de Italiaan Aldo Rossi. Hij heeft nog niet in Amerika gebouwd; wel zijn er tentoonstellingen van zijn werk geweest.