Oostduitser: zelfmoord om huis

BERLIJN, 30 APRIL. Een werkloze Oostduitser die zijn huis moest overdragen aan een Westduitse die haar eigendom terugeiste, heeft zichzelf opgehangen aan een boom in zijn tuin vlak voordat de deurwaarders hem het huis kwamen uitzetten. “Ik hou ermee op”, schreef de 44-jarige Fred Haupt op het uitzettingsbevel dat bij zijn lijk werd teruggevonden.

Haupt, die woonde in Zepernick ten noorden van Berlijn, is het meest recente slachtoffer in een bittere strijd tussen Oost- en Westduitsers om waardevol onroerend goed in Oost-Berlijn en in de omgeving van de toekomstige regeringszetel. Het verenigingsverdrag van 1990 geeft Westduitsers, van wie velen zijn gevlucht tijdens het communistische bewind in de voormalige DDR, het recht hun vroegere huizen in Oost-Duitsland terug te eisen.