Onnodige inworp kost Ajax ideale uitgangspositie

TURIJN, 30 APRIL. Na de eerste finale-wedstrijd om de UEFA-Cup kan Ajax de schoonheidsprijs eigenlijk al niet meer ontgaan. De fel begeerde trofee wel. Voor het oog van voetbalminnend Europa was de Amsterdamse ploeg gisteravond de absolute smaakmaker in de eerste confrontatie met AC Torino. Tegen de minst gepasseerde defensie van de Italiaanse Serie A scoorde het team van Louis van Gaal twee keer, speelde bij vlagen superieur, maar heeft gezien de 2-2-uitslag nog geen enkele zekerheid op een goede afloop. De gedachte dat Torino af en toe geheel werd weggespeeld kon de domper over het gelijke spel dan ook niet wegnemen.

Cruciaal was de fase in de tweede helft waarin Ajax voor de tweede keer een voorsprong verdedigde. Van 't Schip kreeg van de zijkant te horen dat hij de bal buiten de lijnen moest trappen om vervanging van de hinkende Bryan Roy mogelijk te maken. Het technische duo Van Gaal/Van der Lem vreesde dat de opkomende tegenstander van de linksbuiten voor gevaar zou kunnen zorgen. De problemen kwamen echter door de wijze van wisselen.

Het cadeautje van de inworp werd door de Italianen in dank aanvaard. Op het middenveld probeerde Ajax de organisatie te herstellen, maar de geslepen Martin Vasquez had in een oogwenk Lentini vrij zien staan die met een steekpassje Casagrande bereikte. Blind, behoudens dat moment de uitblinker van de avond, taxeerde een opstuiterend balletje verkeerd, waarna de Braziliaanse schutter van Torino kon scoren. Hij werd nog geholpen door doelman Menzo die op hem af wilde stormen maar uitgleed. Zes minuten voor tijd gaf Ajax zo een ideale uitgangspositie voor de return op knullige wijze uit handen.

Van 't Schip later: “Ik heb na de wedstrijd nog gevraagd of het nou wel zo verstandig was om die bal uit te trappen. Maar ze vonden het op de bank noodzakelijk dat er werd gewisseld. Die Bruno was te gevaarlijk. Achteraf praten is natuurlijk erg makkelijk. En het gebeurde natuurlijk wel helemaal aan de andere kant van het veld. Dus, of je dit nu met elkaar in verband moet brengen...”

Ajax weet fraai spel nog niet volledig te koppelen aan volwassenheid. Toch is het elftal onder Louis van Gaal in een korte tijd tactisch en mentaal sterk gegroeid. “De wedstrijd lezen”, zoals de oefenmeester dat noemt, gaat Ajax steeds beter af. Daarbij fungeert de individuele klasse van een aantal spelers als basis. Zo etaleerde Dennis Bergkamp gisteravond op het juiste moment zijn bijzondere talent. De Italiaanse media hebben de schaduwspits volledig op een voetstuk geplaatst. “Ieri Cruijff, oggi Bergkamp” (gisteren Cruijff, vandaag Bergkamp) , schreven de kranten vooraf aan de wedstrijd.

Van Bergkamps knieblessure, die de gemoederen de afgelopen dagen danig heeft bezig gehouden, was weinig meer te merken. De schutter, in de tweede helft de diepste spits toen Pettersson hand- en spandiensten moest verrichten in de defensie, manifesteerde zich als een plaag voor de onvolprezen defensie van Torino. Aanvankelijk was Pasquale Bruno gekoppeld aan Bergkamp. Torino-trainer Mondonico zag al snel dat deze opzet tot een catastrofe kon leiden. Hij haalde de "slager' Enrico Annoni weg van de rechterflank, waar de onzekere Bryan Roy te weinig initiatieven ontplooide, en liet de vervaarlijk ogende bebaarde verdediger vervolgens Bergkamp schaduwen. Dat leek aanvankelijk wel effectief. Maar toen aanvoerder Cravero naar het middenveld werd gedirigeerd, kreeg Bergkamp wat meer ruimte om zijn snelheid te etaleren. Annoni moest steeds vaker aan de noodrem trekken, kreeg uiteindelijk een gele kaart waardoor hij net als Bruno de return in Amsterdam mist.

Bergkamp heeft misschien wel de uitstraling van het liefste jongetje van de klas, hij liet zich door de grimmigheden van de Italianen niet van de wijs brengen. Daarbij kreeg hij steun van de uitstekende Engelse arbiter Worrall, die zich absoluut niet presenteerde als een thuisfluiter. Bergkamp: “Op een gegeven moment kwam de scheidsrechter naar mij toe om me gerust te stellen. Maak je geen zorgen, ik heb die Annoni wel in de gaten, zei hij. En reageer niet, als je wordt aangepakt. Houd hem op afstand.” Bergkamp kon na de wedstrijd wel lachen om de onvriendelijkheden waarmee ze hem hadden getracht te intimideren. “Die Bruno maakte bij de eerste gelijkmaker met zijn handen een knak-gebaar. Nu ga ik je breken, riep hij. En Annoni liep een keer naar me toe en begon vlak voor me met ontblote tanden te grommen. Net die Belker van Hillstreet Blues. Het maakte geen indruk op me. Ik kon door mijn snelheid elke verdediger op afstand houden. Ik hoefde niet eens bang te zijn voor een sliding van achteren. Ik heb overigens totaal geen last meer gehad van mijn blessure.”

Louis van Gaal stelde de Italiaanse pers na afloop gerust met de mededeling, dat Torino nog volop kansen maakt op de UEFA Cup. “In Amsterdam zullen we het nog moeilijker krijgen. Torino kan dan het spel spelen dat deze ploeg het beste ligt: verdedigen en loeren op een kansje. Als je zo de wedstrijd naar je hand kunt zetten als wij vanavond, mag je een voorsprong eigenlijk niet meer weggeven. Aan de andere kant heeft de wijze waarop we hier hebben gespeeld vertrouwen gegegeven voor de return. Er zijn toch weinig ploegen in Europa die zo aanvallend kunnen voetballen als Ajax.”

Van Gaal bestempelde Danny Blind, die in het centrum van de defensie het slot op de deur vormde, tot de beste Ajacied. Ook Wim Jonk speelde weer een goede wedstrijd. Op de tribune van het nagenoeg uitverkochte Stadio delle Alpi schitterde Rinus Michels door afwezigheid. De bondscoach moet straks belangrijke keuzes maken voor Oranje: Van Aerle of Blind, Koeman of Jonk, Witschge of Kreek. In Turijn had hij de Ajacieden onder grote druk kunnen zien presteren, maar hij koos voor de oefeninterland GOS-Engeland in Moskou. Wim Jonk heeft voor de periode waarin het EK valt een vakantie geboekt naar Portugal. “Ik reken nergens meer op”, zegt de Volendammer. “Al heb ik veiligheidshalve een annuleringsverzekering afgesloten. Enne, Michels zal toch wel een videorecorder hebben?”

In het Olympisch Stadion krijgt de bondscoach over dertien dagen een herkansing. Dan zal het aanvallende, voor een Europa-Cupfinale toch zeer attractieve spel van Ajax ook rendement moeten opleveren. Al is een gelijkspel in twee gevallen (0-0 en 1-1) voldoende. Danny Blind: “We hebben nu toch bewezen dat ons optreden in het UEFA-Cuptoernooi tot op heden geen toeval is geweest. Al denk ik dat we nog niet het niveau hebben van '87 toen Rijkaard en Van Basten al heel ver waren in hun ontwikkeling.” Hoe de tweede finale ook mag aflopen, het mooiste compliment heeft het team uit De Meer al gehad van een Italiaanse krant. La Stampa portretteerde: "Ajax is een mythe als Picasso en The Beatles'.

    • Erik Oudshoorn