Moslims in Sri Lanka wreken zich op Tamils

COLOMBO, 30 APRIL. Moslims in het noordoosten van Sri Lanka hebben gisteren ten minste 54 Tamils uit twee dorpen gedood. De actie gold als vergelding voor het bloedbad dat Tamil Tijgers kort daarvoor aanrichtten in een moslimdorp en waarbij 56 mensen werden omgebracht.

Volgens ooggetuigen vielen de moslims de dorpen Mutahgala en Karapola binnen in het district Batticolao, 300 kilometer ten oosten van Colombo, enige uren na de aanval van de Tijgers. Gewapend met machetes en messen gingen ze de Tamil-dorpelingen te lijf. 38 Tamils raakten gewond en werden opgenomen in een ziekenhuis in Polonnaruwa, waar ook enkele tientallen moslims die de aanval van de Tamil Tijgers overleefden verbleven.

Volgens een politieman die getuige was van de eerste aanval, in het dorp Alinchipathana, omsingelde een groep van naar schatting 40 Tamil Tijgers, onder wie een groep vrouwelijke guerrillastrijders, kort voor zonsopgang het dorp nadat ze eerst de bewakers van een politiepost hadden verjaagd. De dorpelingen werden op gruwelijke wijze afgemaakt, waarna de Tamil Tijgers zich terugtrokken.

De precieze reden voor de slachting is onbekend, maar aangenomen wordt dat het bloedbad past in de strategie van de Tamil Tijgers, die sinds 1983 vechten voor een onafhankelijke staat (Eelam) voor de Tamils in het noordoosten van Sri Lanka. De Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam (LTTE), zoals de beweging voluit heet, staat bekend om zijn genadeloze optreden.

De moslims vormen met 7 procent de kleinste bevolkingsgroep van Sri Lanka; de hindoeïstische Tamils vormen 18 procent van de bevolking, de boeddhistische Sinhalezen 74 procent. De LTTE streeft erbaar de moslims te verdrijven uit de Tamil-gebieden om op, die manier van Eelam een "zuivere' Tamil-staat te maken.

Het Sri-Lankese leger, dat grotendeels uit Sinhalezen bestaat doodde volgens eigen mededelingen de afgelopen dagen bij gevechten 50 Tijgers. (AP, Reuter)