Missie-Andriessen: Zoutfabriek van Akzo in China; order Fokker

PEKING, 30 APRIL. Akzo zal in de Chinese provincie Jingsu een fabriek voor de winning van zout bouwen. Het chemieconcern heeft vanmiddag een principe-akkoord met de Chinese autoriteiten ondertekend.

Met de investering is een bedrag gemoeid van 190 miljoen gulden; ze moet leiden tot een structurele omzetverbetering van 100 à 150 miljoen gulden.

“Het is een verdubbeling van de Chinese activiteiten”, zei Akzo-topman Bierman in een toelichting. Akzo onderhandelt sinds november vorig jaar met de Chinese autoriteiten en volgens Bierman heeft de missie van minister Andriessen de procedure versneld. “Toen we hoorden dat de Nederlandse minister van economische zaken een bezoek aan China zou brengen, hebben we de onderhandelingen geïntensiveerd met de hoop op snelle doorbraak. Dat is gelukt”, aldus Bierman. In de fabriek, die aan de rivier de Yangtze komt te staan, wordt pekel gezuiverd tot zuiver zout bestemd voor de markt in het Verre Oosten en met name Japan. Akzo hoopt Japanse bedrijven bij het project te betrekken, maar het streven is erop gericht om zelf een meerderheidsbelang in de nieuwe fabriek te krijgen. Fokker zal nog drie F-100 toestellen leveren aan China. Deze order komt bovenop de bestelling van zeven F-100's die de maatschappij China Eastern plaatste in februari, een dag voordat in Den Haag werd besloten dat RDM geen onderzeeërs aan Taiwan mocht leveren. Met deze order is ruim 200 miljoen gulden gemoeid. De KLM gaat met de Chinese autoriteiten praten over landingsrechten en over het recht van overvlucht. Dat is gebleken aan het slot van het bezoek van minister Andriessen aan China. De minister sprak van “een stap in de goede richting en een teken van goede wil”.

Omdat de KLM op de afvallige provincie Taiwan vliegt mag de luchtvaartmaatschappij niet in China landen en mag zij ook niet over het land heenvliegen. In gesprek met de Chinese premier Li Pang eerder deze week zei Andriessen: “Als jullie het werkelijk menen met de verbetering van de handelsrelaties dan moet ook de communicatie door de lucht worden verbeterd”. Minister Andriessen heeft ook een grote order voor IHC Holland voor de levering van drie baggerschepen kunnen binnenhalen. De order vertegenwoordigt een waarde van ongeveer 150 miljoen gulden.

    • Cees Banning