Massoud met 80 tanks in Kabul

KABUL, 30 APRIL. De belangrijkste Afghaanse guerrilla-commandant van het ogenblik, Ahmed Shah Massoud, is gisteravond onaangekondigd met een konvooi van zo'n 80 tanks aangekomen in de hoofdstad Kabul. Hij begon vanmorgen onmiddellijk besprekingen met prof. Sibgatullah Mojadidi, de leider van de raad die voorlopig het bestuur over Afghanistan uitoefent. Massoud is in die raad belast met de cruciale portefeuille van defensie.

Het overleg leidde, voor zover bekend, niet direct tot concrete resultaten. De 39-jarige Massoud, gekleed in zijn onafscheidelijke gevechtstenue, maakte bij aankomst voor het overleg een zelfverzekerde indruk. Hij wilde journalisten echter niet te woord staan. De komst van Massoud, die op het moment geldt als de machtigste man van het land en de bijnaam Leeuw van de Panshir draagt, betekent een oppepper voor het overgangsbewind van Mojadidi. Die heeft sinds zijn triomfantelijke terugkeer in de hoofdstad twee dagen geleden niet veel kunnen uitrichten.

De komst van Massoud uit Charikar, een plaats ten noorden van Kabul waar hij de afgelopen tijd zijn hoofdkwartier had, kwam als een verrassing. Zijn voornaamste rivaal, de radicale fundamentalist Hekmatyar, poogde tevergeefs het konvooi tegen te houden. Loopgraven, die Hekmatyars manschappen in de haast hadden laten aanleggen om Massoud de weg te blokkeren, bleken nutteloos. Toen de aanhangers van Hekmatyar enkele granaten op het konvooi afvuurden, koos Massoud eenvoudig een andere route naar Kabul waar geen eenheden van Hekmatyars Hizb-i-islami waren gelegerd.

Hekmatyars tegenstand lijkt geleidelijk aan af te nemen. Wel werden er vanmorgen nieuwe gevechten gemeld tussen zijn manschappen en de Oezbeekse militie van generaal Tostam.

Pag.4: Steun voor nieuw regime

Aan de oostelijke uitvalsweg uit Kabul naar Sarobi, waar zich twee belangrijke stuwdammen en een elektriciteitscentrale bevinden. Het was onduidelijk wie hier aan de winnende hand was. Het gebied was tot voor kort in de handen van een andere vooraanstaande guerrilla-aanvoerder, Abdul Haq. Gisteravond werd er minder hevig gevochten in Kabul dan de dagen daarvoor. Vanmorgen waren er nog slechts sporadisch schoten te horen. Het leven in de stad blijft echter goeddeels ontwricht als gevolg van de strijd. De meeste winkels zijn nog steeds gesloten en electriciteit en water zijn er niet.

De raad van Mojadidi kreeg gisteren ook een steuntje in de rug uit het buitenland. De Pakistaanse premier Nawaz Sharif bracht een kort bezoek aan Kabul en sprak zijn volledige steun uit voor het nieuwe bewind. Dat deed ook een speciale gezant van de Saoedische koning Fahd, diens broer prins Turki Pin Faisal. Deze prins, die zich veel met de Afghaanse crisis heeft beziggehouden, beloofde gisteren in Kabul alle steun bij de wederopbouw van het veertien jaar lang door oorlog geteisterde land. Zowel Pakistan als Saoedi-Arabië heeft het Afghaanse verzet steeds massaal gesteund. Iran intussen toonde waardering voor het nieuwe bewind en sprak de hoop uit dat het tot een eerlijke verdeling van de macht zou komen tussen de soenitische meerderheid van Afghanistan en de shiitische minderheid.

    • Floris van Straaten