Licht herstel van CDA in recente opiniepeiling

DEN HAAG, 30 APRIL. Als op dit moment verkiezingen zouden worden gehouden, zou het CDA zes zetels verliezen ten opzichte van de laatste Kamerverkiezingen en uitkomen op 49 zetels.

Daarmee lijkt de populariteit van de partij weer enigszins gestegen ten opzichte van enkele weken geleden, toen peilingen een verlies van tien of elf zetels voorspelden. Dit blijkt uit de jongste opiniepeiling van bureau Inter/View, waarbij de kiezersvoorkeur is gemeten tot en met maandag 27 april, de dag waarop de crisisdreiging in het kabinet werd bezworen. De PvdA wordt volgens deze peiling meer dan gehalveerd, van 49 naar 24 zetels. De regeringscoalitie zou daarmee geen Kamermeerderheid meer hebben. De VVD zou vijf zetels winnen en rond de 27 zetels uitkomen. D66 gaat het met 33 zetels, een winst van 21 zetels, nog steeds voor de wind. Groen Links staat bij Inter/View op negen zetels, een winst van drie. De kleine rechtse fracties vertonen in het jongste onderzoek geen noemenswaardige wijzigingen. Raken bij Inter/View CDA en PvdA hun riante meerderheid van 103 zetels kwijt, CDA en VVD zouden samen wel een coalitie kunnen vormen, zij het nipt met 76 zetels. Een purperen coalitie van PvdA, VVD en D66, samen goed voor 84 zetels, is ook mogelijk.