Jeugdbende Schiedam aangehouden

SCHIEDAM, 30 APRIL. Enige tientallen Schiedamse jongens van 12 tot 20 jaar hebben gedurende een periode van enkele maanden een onbekend aantal homoseksuele mannen mishandeld. De Schiedamse politie heeft zestig jongens, van wie driekwart van allochtone afkomst, gearresteerd. Met de aanhoudingen werden meer dan honderd misdrijven opgelost.

In groepjes mishandelden de jongens homoseksuele mannen, pleegden inbraken, stalen fietsen, brommers en auto's en beroofden mensen. Het politieteam heeft gisteren haar onderzoek, dat eind 1991 begon, afgesloten.

Aanleiding tot de vorming van het team was de aanhouding van een dertienjarige inbreker. Aanvankelijk dacht de politie dat de jongens inbraken en berovingen pleegden om aan geld voor hun gokverslaving te komen. Allengs bleek echter dat het belangrijkste motief "de kick' was. “Ze wilden stoer doen om erbij te horen”, aldus een woordvoerster van de politie. Dertig jongens zijn voorgeleid voor de officier van justitie. Twintig van hen zijn in bewaring gesteld.

Een aantal slachtoffers liep ernstige verwondingen op.