Hollands Glorie

Boskalis-directeur Lubberhuizen had in China nog juichend gesproken over de "honderden miljoenen aan orders' die de samenwerkingsovereenkomst met de Chinese baggerreus Chec zou kunnen opleveren. Zijn hoogste baas L. Verstoep temperde dat enthousiasme eergisteren echter onmiddellijk tegenover de pers, die het bericht opgeblazen zou hebben.

Nee, terwijl de beloften van reuzenorders uit China nog nagalmden bij de persconferentie, maakte Verstoep zich liever druk over een ordertje van 15 miljoen in Nederland. Het Oostduitse baggerbedrijf BBB had onlangs enkele orders weggekaapt voor de neus van Nederlandse baggeraars voor het ophogen van een paar oer-Hollandse stranden. “Verkeer en Waterstaat heeft veel te snel een beslissing genomen. In Duitsland heeft de overheid ervan afgezien BBB een order te geven voor de Elbe, omdat zij niet geloofde dat BBB het voor die lage prijs kon doen”, zei Verstoep met ingehouden woede.

Boskalis blijft op de kleintjes letten, niet verwonderlijk in een branche waar de marges laag zijn. Om over een paar jaar de vloot te kunnen vernieuwen moet het rendement nu omhoog, zei Boskalis gisteren. Of heeft de opwinding iets te maken met het feit dat BBB wordt geleid door de Nederlander Theo Danel, die ooit bij Boskalis in de directie zat?