Hof Egypte verbiedt ontslag van "godslasterende' auteur

KAIRO, 30 APRIL. Een Egyptische civiele rechtbank heeft de belastingdienst in Kairo opdracht gegeven de schorsing ongedaan te maken van een functionaris die eerder door een islamitische rechtbank wegens godslastering in een omstreden boek tot acht jaar gevangenisstraf was veroordeeld.

De rechtbank kwam dinsdag tot de conclusie dat de publikatie van een, zij het omstreden, boek het ontslag van de auteur niet kan rechtvaardigen, zo maakte de advocaat van de man gisteren bekend. “De rechtbank bepaalde dat het boek een vorm van vrije meningsuiting is en dat de religieuze autoriteiten argumenten met argumenten moeten beantwoorden in plaats van te proberen de auteur werk te ontzeggen”, zei hij.

In zijn in 1988 gepubliceerde boek beschrijft Alaa Hamed een man die droomt moslim-profeten te ontmoeten die de tradtionele verhalen over hun leven tegenspreken. Ook plaatst Hamed vraagtekens bij de waarde van godsdienst: “Als godsdiensten er zijn voor alle tijden en plaatsen, waarom hebben de meeste maatschappijen zich er dan niet aan gehouden? (..) Waar is de waarheid? Wat is goed? Wat is verkeerd?”

Zijn daaropvolgende veroordeling door een islamitische rechtbank - het vonnis moet overigens nog door de hoogste staatsautoriteiten worden bekrachtigd - schokte veel intellectuelen, die de uitspraak zagen als een aanval op de vrijheid van meningsuiting. Er kwam ook veel kritiek op de gerechtelijke autoriteiten die, zoals Hameds advocaat gisteren zei, tot dusverre “altijd voor vrijheid van meningsuiting en gedachte waren geweest”. (Reuter)