Glutencoating op groente bedreigt coeliakiepatiënten

Veel groente en fruit wordt per stuk in plastic verpakt. Komkommer, paprika en ijsbergsla verdwijnen in een foliejasje naar de oosterburen. Appels en peren liggen in plastic schalen in hun kistjes. Al dat weggooiplastic verontreinigt het milieu. De consument is daar tegenwoordig tegen. Duitse kopers kunnen sinds kort de winkelier verplichten de overbodige verpakking er zelf al af te halen, dus ook de handel heeft liever ijsbergsla zonder plastic.

Het Produktschap voor Groente en Fruit liet het landbouwonderzoeksinstituut ATRO in Wageningen naar alternatieven zoeken. ATRO presenteerde coatings van gluten en van zetmeel. Die worden er opgespoten, bieden enige bescherming bij transport en tegen rot en kunnen gewoon worden opgegeten. Zetmeel en gluten zijn natuurlijke produkten. Zetmeel bestaat uit lange ketens suikermoleculen en zit in knollen en zaden zoals aardappelen, granen en maïs. Gluten is graaneiwit dat deeg zijn samenhang geeft.

Het Produktschap publiceerde trots de nieuwe mogelijkheid en kondigde een consumentenonderzoek (in Duitsland) aan om te weten te komen of de klant wel komkommers met gluten wil. Daar schrokken de coeliakiepatiënten van. Het zijn mensen die overgevoelig of allergisch zijn voor gluten en er beroerd of doodziek van worden. Zij eten glutenvrij en zouden ernstig gedupeerd worden door een hechte glutencoating op groente en fruit.

""We laten het consumentenonderzoek nog wel uitvoeren, maar hebben intern al gezegd dat we die glutencoating maar moeten vergeten,'' aldus de woordvoerster van het Produktschap.

Gluten op groente zijn uit den boze, vindt de coeliakiepatiëntenvereniging, maar helemaal erg is dat er kennelijk geen verplichting bestaat om te vermelden dat gluten zijn toegevoegd. Leden van de vereniging en twee Arnhemse maag-darmspecialisten pleiten in The Lancet voor een Europese aanpak van het probleem. Gluten moeten een E-nummer krijgen, schrijven ze, en dat nummer moet op alle glutenbevattende produkten worden vermeld. (The Lancet, 25 april)