Glazen knikkers boven een foto van een oog. De ...

Glazen knikkers boven een foto van een oog. De foto van Pim Hawinkels van de Albert Schweitzer Havo in Geleen vormt de eerste prijs voor leerlingen van 16-18 jaar van de Nationale Natuurkunde prijsvraag, waarvan afgelopen dinsdag de winnaars bekend werden gemaakt.

De knikkers lijken alle kanten heen te kijken. De foto van het oog is van het zusje van Pim Hawinkels, afgedrukt op A4-formaat. De knikkers liggen iets boven de foto tussen glasplaten ingeklemd.

De eerste prijs voor de leerlingen van 14-16 jaar ging naar R. Doensen en M. Hoogland van het St. Bonifatiuscollege te Utrecht. De groepsprijs was voor het Koninklijk Atheneum te Aarschot, België, de enige Belgische deelnemer.

De prijzen werden uitgereikt door prof.dr. F.W. Saris, directeur van het FOM-instituut voor Atoom- en Molecuulfysica te Amsterdam. De Nationale Natuurkunde prijsvraag is een initiatief van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging en de Vereniging van docenten in Natuurkunde, Scheikunde en Biologie in het voortgezet onderwijs. De prijsvraag bestaat vanaf 1988, iedere keer over een ander onderwerp, dit jaar fotografie en natuurkunde. Deelnemende scholen ontvangen een uitgebreide handleiding. Dit jaar zonden 170 leerlingen van 30 scholen hun resultaten op, waardoor de prijsvraag langzamerhand aan populariteit wint.

De schrijver van de handleiding, de natuurkundedocent M.M.A. van Woerkom te Almelo, ontving onlangs van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging een beurs van 5000 gulden voor het schrijven van een docentenhandleiding over elementaire deeltjes.

Foto van weerspiegelende kerstbal zonder fotograaf. Hiervoor kregen leerlingen van het Collegium Marianum te Venlo de tweede prijs in de onderbouw. De oplossing van het raadsel is een sterke telelens, opgesteld achter een auto.