Ford behaalt in eerste kwartaal weer flinke winst

CHICAGO, 30 APRIL. De Amerikaanse autoproducent Ford heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een winst van 338 miljoen dollar geboekt. Vorig jaar leed Ford in de eerste drie maanden een verlies van 884 miljoen dollar.

Dit heeft het concern gisteren bekendgemaakt. De winst per aandeel bedroeg 60 dollarcent tegen een verlies van 1,88 dollar in het eerste kwartaal vorig jaar.

De winst is een gevolg van lagere kosten en meer orders, zo heeft Harold Poling, bestuursvoorzitter van Ford, laten weten. Hij voegde daaraan toe dat voortzetting van het herstel grotendeels zal afhangen van een krachtig herstel van de economie in de Verenigde Staten en op andere voor Ford belangrijke markten. “De verkoopcijfers in de VS bleven in dit kwartaal zwak” aldus Poling. Over de hele wereld verkocht Ford bijna 1,5 miljoen auto's, zeventien procent meer dan in het eerste kwartaal van 1991.

In de winst over het eerste kwartaal is begrepen de verkoop van de afdeling computerdiensten voor dealers. Dat bracht Ford 61 miljoen dollar op. De omzet van de op een na grootste autofabrikant van de Verenigde Staten groeide in de eerste drie maanden van 21,3 miljard tot 24,6 miljard dollar.

Het vorige kwartaal dat voor Ford een positief saldo opleverde was het derde kwartaal van 1990. Toen bedroeg de winst 102 miljoen dollar.

Dinsdag maakte General Motors, de grootste autofabrikant van de VS, een winst van 179 miljoen dollar bekend. GM leed over dezelfde periode van vorig jaar een verlies van 144 miljoen dollar.

Beleggers zijn nu extra benieuwd naar de kwartaalcijfers van Chrysler, de derde Amerikaanse autofabrikant. Winst wordt voor Chrysler dit kwartaal echter nog niet verwacht.

Op Wall Street zorgden de cijfers van Ford voor een vaste stemming. Alle autofondsen boekten koerswinst. (Reuter).