Expo in Sevilla kampt met teveel bezoekers

MADRID, 30 APRIL. De Wereldtentoonstelling in Sevilla heeft last van teveel belangstelling. Anderhalf miljoen bezoekers zijn in de eerste week na de opening de poorten van de Expo gepasseerd.

Het Expoterrein functioneert op zijn best als er niet meer dan tweehonderdduizend bezoekers tegelijkertijd aanwezig zijn. Vooral tussen acht en tien uur 's avonds, wanneer de houders van dagkaarten de verschillende paviljoens nog kunnen bezoeken maar ook de bezitters van een avondpas al worden toegelaten, is dit aantal al een paar keer overschreden. Lange rijen voor de landenpaviljoens en het opraken van spijs en drank zijn daarvan het gevolg. De organisatie heeft daarom het afgelopen weekeinde besloten voorlopig geen goedkope abonnementen voor de hele tentoonstellingsperiode meer te verkopen. De bewoners van Sevilla en omgeving zijn verontwaardigd over dit besluit. “Men heeft ons vaak gezegd dat Sevilla te klein was voor de Expo,” zei een boze burgemeester Rojas-Marcos. “Maar nu blijkt de Expo te klein voor Sevilla te zijn.”

Volgens een officiële opgave was een kleine twintig procent van de bezoekers tot nu toe uit het buitenland afkomstig. Niettemin blijken de berichten over een tekort aan hotelcapaciteit in Sevilla sterk overdreven. Zelfs deze week, nu de Expo samenvalt met de traditioneel drukbezochte Feria de Sevilla, blijken er nog in ruime mate bedden voorhanden te zijn. Een aantal hotels dat speciaal met het oog op de Wereldtentoonstelling werd geconstrueerd, is van plan een extra promotiecampagne te beginnen waarin kortingen tot veertig procent worden aangeboden.

Ook voor de meeste theater- en operavoorstellingen in het rijk van sterren voorziene Expo-programma waren de afgelopen dagen nog zonder moeite plaatskaarten te krijgen, evenals voor de nieuwe hoge-snelheidstrein tussen Sevilla en Madrid. Een woordvoerder van de Wereldtentoonstelling zei gisteren dat men enigszins onthutst is over de grote toeloop van het publiek, dat in de eerste plaats komt om rustig rond te kijken en de speciale attracties voorlopig lijkt over te slaan.