Duizenden bij aankomst koningin in Rotterdam

ROTTERDAM/AMSTERDAM, 30 APRIL. Koningin Beatrix en prins Claus zijn vanmorgen om kwart voor tien in de Rotterdamse deelgemeente Overschie aangekomen. Het koninklijk paar, vergezeld door kroonprins Willem-Alexander, Johan Friso en Constantijn, werd ontvangen door burgemeester A. Peper en de commissaris der Koningin in Zuid-Holland, S. Patijn.

Koningin Beatrix bleef ruim drie kwartier in Overschie, waar duizenden mensen op deze koninginnedag in de nauwe straatjes stonden. De bevolking toonde tal van historische taferelen en ambachten. Na het bezoek aan de deelgemeente vertrok het gezelschap naar de Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid. Langs de route dwars door het centrum van de stad waren tal van gebouwen versierd met oranje linten, kronen en vlaggen. Uit de fontein op het Hofplein spoot oranje water.

In heel Rotterdam waren volgens de politie enkele honderdduizenden mensen op de been. Het was duidelijk drukker dan in andere jaren.

Een 26-jarige inwoner van Amsterdam is vannacht op het Leidseplein gedood door een kogel. Een 22-jarige passant raakte daarbij licht gewond. Het incident vond rond half een plaats. Op het plein waren op dat moment enkele duizenden feestende mensen aanwezig.

Volgens de politie lijkt het erop dat het pistool per ongeluk afging. Het slachtoffer zou na een min of meer onschuldige stoeipartij met een onbekende een pistool hebben getrokken. In de verzoenende omhelzing die volgde ging het wapen per ongeluk af, waarna het slachtoffer dodelijk getroffen in elkaar zakte en een omstander werd geraakt. De tweede man wist in de menigte te ontkomen en is voortvluchtig. Het incident had geen direct verband met de opbouw van de vrijmarkt voor koninginnedag, aldus een woordvoerder van de politie.

Pag.3: Rustige sfeer hoofdstad

De sfeer in de Amsterdamse binnenstad was ten opzichte van vorige jaren betrekkelijk rustig. Naast de eerste exploitanten en bezoekers van de jaarlijkse vrijmarkt waren veel aanhangers van de voetbalclub Ajax op de been om het gelijkspel van hun voetbalclub tegen het Italiaanse Torino te vieren. Behalve op het Leidseplein waren veel feestvierders en toeristen samengestroomd op het Rembrandtsplein, het Spui en de Dam.

Ongeregeldheden bleven beperkt tot kleine vechtpartijen, vooral rond het Leidseplein. Daarbij kwam het tot enkele opstootjes met aangeschoten voetbalsupporters. Twee mannen werden opgepakt toen zij een politiewagen op zijn kant wilden zetten.

Op het plein voor het Centraal Station heerste gisteravond rond tien uur een doordeweekse spitsuurdrukte. De Spoorwegen verwachten vandaag aan het eind van de ochtend de grootste drukte op het station.