Delta schrapt in uitgaven; minder nieuwe vliegtuigen

NEW YORK, 30 APRIL. Delta Airlines, de derde Amerikaanse luchtvaartvaartmaatschappij, zal in navolging van zijn grote concurrenten aanzienlijk minder geld steken in de uitbreiding van zijn vloot. Delta schrapt circa 5 miljard dollar aan uitgaven. Tot en met het jaar 2001 zal de maatschappij 100 nieuwe toestellen minder bestellen dan ze van plan was.

Dit heeft Delta Airlines gisteren bekendgemaakt. De onderneming wil ook het personeelsbestand inkrimpen maar hoopt dit zonder gedwongen ontslagen te kunnen realiseren.Vooral Boeing en McDonnell Douglas worden onmiddellijk getroffen door de bezuinigingoperatie bij Delta want de maatschappij heeft besloten geen gebruik te maken van opties op 11 MD-88's en op 2 B-757's die op 1 mei expireerden.

Delta is net als de andere grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen in de rode cijfers beland ten gevolge van de Golfoorlog maar vooral door de recessie in de VS. Keiharde concurrentie beïnvloedt de opbrengsten negatief terwijl daar tegenover de kosten fors zijn gestegen.

Ronald W. Allen, Delta's topman, voorspelde dat de groei van zijn onderneming zal doorgaan, zij het in een wat lager tempo. (AP, UPI)