De glazen bol

Het IMF voorspelde vorige week een economische groei van de industriële wereld in 1992 van 1,8 procent.

Voor volgend jaar komt de organisatie op 3,3 procent. Daarmee gaf de organisatie zijn jaarlijkse dosis zekerheid aan de wereld van de financiële analisten, die zich zo de nodige rugdekking verschaffen. Maar wat is de voorspelling van de financiële zwaargewicht nog waard?

Het Britse weekblad The Economist nam deze week de moeite om eens te kijken wat er uitgekomen is van de prognose van vorig jaar. Dat stemt niet vrolijk. Het IMF berekende toen voor 1991 een groei van 1,3 procent en voor het lopende jaar een groei van 2,8 procent. Dat is tot tweemaal toe tweemaal een half procent te hoog. Omgerekend betekent het dat de financiële denktank een gebrek aan groei van 240 miljard dollar over het hoofd zag. Dat is, zo stelt het weekblad fijntjes, zo'n beetje gelijk aan het bruto nationaal produkt van Zweden.