Berghuizer Papier 45 pct lagere winst

De kopieer- en enveloppenpapierfabrikant Berghuizer Papierfabriek uit Wapenveld rekent voor dit jaar op een winstachteruitgang van “meer dan 45 procent”.

In 1991 behaalde de papierproducent nog een recordresultaat van 24,9 miljoen gulden. Vooral de hardere concurrentie en de stijging van de grondstofprijzen gooien roet in het eten. Dit maakte de begin maart benoemde directeur G. Schwandt bekend bij de presentatie van het jaarverslag over 1991.

Volgens de oorspronkelijke plannen zou er aan het eind van 1991 al een besluit moeten zijn genomen over een mammoetinvestering van 750 tot 800 miljoen gulden voor de bouw van een papiermachine met een capaciteit van 200.000 ton. Door de tegenvallende ontwikkelingen in de papiersector lijken die plannen ver naar achteren te zijn geschoven. Ondanks de gezonde balansverhoudingen kan in de toekomst op steun worden gerekend van de Finse grootaandeelhouder Enso-Gutzeit, die 58 procent van Berghuizer in handen heeft.