België vroeg verhoor verdachte van moorden

BREDA, 30 APRIL. De Belgische justitie heeft het parket in Breda al op 21 april om een verhoor verzocht van de 33-jarige L. de B., die ervan wordt verdacht twee meisjes uit België te hebben ontvoerd, verkracht en vermoord. Vijf dagen later doodde de man het tweede meisje, de 17-jarige Ines Muyldert uit Essen-Hoek, die hij begroef in de bossen bij het Brabantse Putte. Het parket in Breda zegt het Belgische verzoek te hebben doorgegeven aan de rijkpolitie van Hogerheide. Waarom er niet direct gevolg aan is gegeven, is onduidelijk.

Bij de Belgische justitie was al in december aangifte gedaan van pogingen tot aanranding van vijf meisjes uit de grensstreek door L. de B, een teruggetrokken levende timmerman uit Woensdrecht.

De persofficier van de arrondissementsrechtbank in Breda vindt niet dat te lang is gewacht om aan het Belgische verzoek te voldoen. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat de man zich aan ernstige delicten had schuldig gemaakt. Het afgelopen jaar verdwenen in de grensstreek vier Belgische meisjes. Een Nederlands meisje werd verkracht en door messteken om het leven gebracht.

Na de ontvoering van Ines van Muyldert op 26 april verzocht de Belgische justitie opnieuw L. de B. te mogen verhoren. Een getuige had zondag het kenteken van zijn auto genoteerd.

De identiteit van een van de twee slachtoffers in de bossen bij Putte is nog niet officieel vastgesteld. Het tweede slachtoffer werd gedentificeerd als de 14-jarige Inge Breugelmans uit Wuustwezel, die op 30 december verdween toen ze op weg was naar haar vriendje.

L. de B heeft ook bekend in oktober een poging te hebben gedaam een 18-jarig meisje uit Wuustweezel te ontvoeren. Hij is woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Breda. Die heeft gevangenhouding voor zes dagen gelast. De man heeft ingestemd met een psychiatrisch onderzoek.