Arabische Liga: kritiek op VN, steun voor Libië

KAIRO, 30 APRIL. De Arabische Liga heeft vanochtend scherpe kritiek geoefend op de sancties van de Verenigde Naties tegen Libië, maar zich beperkt tot morele steun voor Libië.

Voorts heeft zij nieuwe Arabische inspanningen aangekondigd om te verhinderen dat de zaak escaleert. De Arabische landen vrezen dat de VS en Groot-Brittannië, de gangmakers achter de sancties, op korte termijn verdere maatregelen, waaronder een olie-embargo, tegen Libië zullen entameren als Tripoli hun eisen niet inwilligt. In een verklaring na een bijeenkomst van de Arabische ministers van buitenlandse zaken in Kairo worden de sancties - een luchtvaart- en wapenembargo zolang Libië weigert twee verdachten van de bomaanslag op een Amerikaans vliegtuig boven het Schotse Lockerbie uit te leveren - beschreven als “dwingende maatregelen die het probleem niet helpen oplossen”. Hoge gedelegeerden onderstreepten echter dat de Liga hiermee niet de wettigheid van de sancties wilde aanvechten. De meeste Arabische landen hebben zich, met tegenzin, aan de sancties gehouden. (Reuter)