Afghanen zoeken voedsel, maar de winkels zijn dicht

KABUL, 30 APRIL. In de oude stad van Kabul langs de modderige rivier met de gelijke naam krioelt het van de mensen. De meesten zijn op zoek naar voedsel, maar de rolluiken van vrijwel alle winkels zijn in verband met de hevige gevechten van de laatste dagen nog steeds naar beneden. Hier en daar bieden straatventers hun waren aan, maar de prijzen zijn hoog, want er is weinig voedsel meer over in de Afghaanse hoofdstad.

Met zijn tatu - een soort deken die de Afghanen altijd bij zich hebben - om zich heen geslagen tegen het frisse voorjaarsweer, vertelt de 40-jarige onderwijzer Aman dat de toestand steeds onhoudbaarder wordt. “Ik moet niet alleen voor mijn eigen gezin zorgen, maar ook voor 30 familieleden die uit een andere wijk van de stad naar ons toe zijn gevlucht, omdat bij ons de toestand iets beter was. De hele dag ben ik op pad om voedsel bij elkaar te scharrelen”.

Een straatventer met de fraaie zilvergijze baard en een groene tulband heeft een mand eieren voor zich staan. Hij heeft zelf elke dag nog wel genoeg te eten, maar hij beseft dat de toestand in Kabul voor velen steeds nijpender wordt. “Ik hoop dat het beter wordt nu Massoud (de belangrijke Tadzjiek-aanvoerder) in de stad is. Hopelijk komt er dan gauw vrede en kunnen ook de vluchtelingen uit het buitenland terugkomen”.

Niet bekend

Behalve de moeilijke voedselsituatie wordt de bevolking van Kabul, die tussen de 2 en 3 miljoen zielen telt, ook gekweld door het ontbreken van stromend water en elektriciteit. Benzine en andere soorten brandstof worden eveneens steeds schaarser en kostbaarder.

Foto: Een Oezbeek, die behoort tot de militie van generaal Dostam, inspecteert de ravage in het ministerie van binnenlandse zaken dat gisteren na zware strijd werd veroverd op de rivaliserende factie van Gulbuddin Hekmatyar. (Foto AFP)

    • Floris van Straaten