VluchtelingenWerk eist onderzoek dood Zaïrese asielzoekster

DEN HAAG, 29 APRIL. De Vereniging VluchtelingenWerk eist van staatssecretaris Kosto (justitie) een onafhankelijk onderzoek naar de omstandigheden die hebben geleid tot het overlijden, vorige week donderdag, van een 29-jarige zwangere asielzoekster uit Zaïre in het ziekenhuis van Meppel.

VluchtelingenWerk zegt dat de vrouw en haar gezin door de autoriteiten niet met de vereiste zorg zijn opgevangen. Inmiddels heeft de geneeskundige inspectie van het gevangeniswezen aan de algemene geneeskundige inspectie van het ministerie van WVC gevraagd om een onderzoek. VluchtelingWerk vindt dat onvoldoende. Volgens deze organisatie moet ook de precieze toedracht van de opvang van de Zairese asielzoekers vast komen te staan.

De vrouw, die volgens VluchtelingenWerk zeven maanden zwanger was, verbleef met haar man en drie kinderen van donderdag 9 april tot maandag 13 april in de transitruimte op de luchthaven Schiphol. Volgens de hulporganisatie werd het gezin daarbij alleen voedsel en dekens verschaft. Het gezin is vervolgens overgebracht naar de grensgevangenis in Amsterdam. Daar verbleven zij negen dagen.

De vrouw klaagde over hevige buikpijn en gezwollen voeten. Volgens Justitie constateerden artsen bij de standaard medische controles dat het ging om bij zwangerschap gebruikelijke klachten. Nadat de familie op 21 april was overgebracht naar een asielzoekerscentrum in Nijeveen ging de toestand van de vrouw snel achteruit. Ze werd opgenomen in het ziekenhuis in Meppel, waar zij op 23 april overleed. VluchtelingenWerk noemt de behandeling van het gezin door justitie in een persbericht “onmenselijk”.

Een woordvoerder van Justitie zei vanochtend dat de Zaïrese familie afkomstig was uit Libië, waar zij 16 jaar zouden hebben gewoond. Hij erkende dat het verblijf van vier dagen in de transitruimte “aan de lange kant was”. Oorzaak hiervoor zou zijn dat asielzoekers in het weekeinde niet worden gehoord door ambtenaren van justitie.

Pas na vier dagen zou de autoriteiten duidelijk zijn geworden dat de vrouw zwanger was. Volgens de marechaussee was de zwangerschap door de lichaamsbouw en kleding van de vrouw niet duidelijk zichtbaar.

De vrouw is overleden aan een acute hartstilstand. Artsen in het ziekenhuis van Meppel hebben geconstateerd dat zij leed aan een ernstige vorm van bloedarmoede.