Verkade ziet winst stijgen als dochter Brits concern

ZAANDAM, 29 APRIL. De overneming door United Biscuits heeft Koninklijke Verkade geen windeieren gelegd. Vorig jaar, het eerste volledige jaar sinds de overneming, is de winst met 29 procent gestegen tot 24,9 miljoen gulden. De omzet is 16 procent toegenomen tot 392 miljoen gulden. Dat heeft het bedrijf vanmorgen bekendgemaakt.

Onder de vlag van McVitie's, een dochter van de Britse biscuit- en chocoladefabrikant United Biscuits, is Verkade erin geslaagd zijn marktaandeel in Nederland en Frankrijk te vergroten. Er werden 22 procent meer biscuits, 16 procent meer zoutjes en 8 procent meer wafels verkocht. Sinds de overneming door United Biscuits hoeft Verkade geen eigen jaarverslag meer te publiceren. Het bedrijf maakt nu alleen nog zijn resultaten bekend.

Verkade is samen met de fabrikant in Denemarken het boegbeeld van McVitie's in Europa. Dat zei P.D. Chadbourne, managing director van de McVitie's Group vanmorgen. Hij bevestigde de afspraken die bij de overneming in 1990 zijn gemaakt over de toekomst van Verkade. Tot het einde van dit jaar zullen er bij Verkade geen gedwongen ontslagen vallen. Daarna “waarschijnlijk” ook niet. Ook het structuurregime blijft tot zeker eind dit jaar gehandhaafd.

Sinds de overneming heeft United Biscuits 42 miljoen gulden in Verkade geïnvesteerd. Vorige week kwam daar nog 6 miljoen gulden bij voor een chocoladeproduktielijn. In de toekomst zullen meer investeringen volgen, zo verzekerde Chadbourne. De komende tijd zal Verkade een aantal nieuwe produkten gaan maken.

Het is niet uitgesloten, aldus waarnemend directievoorzitter E. Verkade, dat de produktie van vestigingen van Verkade in Zaandam en Den Bosch zal worden overgeheveld naar vestingen van McVitie's in het buitenland. Het omgekeerde is al gebeurd: Verkade maakt sinds kort snackcrackers voor de hele groep.

Als voornaamse synergie-effecten van het partnerschap met McVitie's werden genoemd de overneming door Verkade Frankrijk van de omzet van McVitie's produkten van de lokale distributeur en de introductie van chocolate hob nobs op de Nederlandse markt.