Sri Lanka: 74 moslims doodgehakt

COLOMBO, 29 APRIL. Separatistische Tamil-rebellen hebben gisternacht ten minste 74 moslims doodgehakt bij een aanval op een dorp aan de Sri-lankese oostkust. Volgens mededelingen van politie en leger werden sommige dorpelingen in hun slaap onthoofd, hun hoofden in het oerwoud gegooid en hun woningen in brand gestoken.

Politie en leger stelden de Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam (LTTE) vandaag verantwoordelijk voor de aanval op het dorp Alinchipathana. De groep heeft in hetzelfde gebied al verscheidene islamitische en Sinhalese dorpen aangevallen in het kader van haar strijd voor een Tamil-land.

De aanval op het 400 inwoners tellende dorp, dat aan drie zijden door oerwoud wordt begrensd en aan de andere door de zee, werd uitgevoerd door ongeveer 100 rebellen. Ze verwondden zeventien dorpelingen, die naar ziekenhuizen zijn overgebracht. Enkele overlevenden verbergen zich nog in het oerwoud.

“Ze proberen de Sinhalezen en de moslims weg te drijven van hun zogenaamde grondgebied”, zei leger-kolonel Sarath Munasinghe vandaag. Kolonel Munasinghe zei dat het leger probeert de plaatsen in gebieden waar de LTTE actief is te beschermen, maar “we kunnen niet iedere afgelegen plek bestrijken. Waar ze maar kunnen aanvallen, zullen ze aanvallen.” Tamils op hun beurt hebben de regering in Colombo ervan beschuldigd Sinhalese kolonisten naar het gebied over te brengen.

Sinds de LTTE in juni 1990 zijn gewelddadige onafhankelijkheidsstrijd hervatte, zijn in dat kader zeker 7.000 mensen gedood. Tamils, die overwegend in het noorden en oosten van het eiland wonen, maken 18 procent van Sri Lanka's 17 miljoen inwoners uit. (Reuter, AFP)