SER wil van duidelijkheid over energieheffingen

DEN HAAG, 29 APRIL. De Sociaal-Economische Raad (SER), een van de belangrijkste adviesorganen van de regering, kan het kabinet niet adviseren over regulerende energieheffingen, zolang het kabinet hem niet meer duidelijkheid verschaft over wat het zelf wil. Ook wil de SER eerst het oordeel van de Europese Commissie over dergelijke heffingen. Het dagelijks bestuur van de Europese Gemeenschap komt misschien volgende maand met een voorstel daarover.

Het dagelijks bestuur van de SER heeft dit schriftelijk meegedeeld aan het kabinet in reactie op een adviesaanvraag van de laatste over de regulerende energieheffingen. Het kabinet wil van de SER een oordeel over het rapport van de Stuurgroep-Wolfson. De stuurgroep had voor het kabinet uitgezocht wat de gevolgen voor onze economie zijn van heffingen op energie met het doel het milieu te verbeteren.

De SER wijst het kabinet er op, dat de stuurgroep geen beleidsadvies heeft uitgebracht, maar slechts een studie naar de gevolgen van dergelijke heffingen heeft verricht. Ook het kabinet geeft in zijn adviesaanvraag geen beleidsafwegingen of een beleidsvisie, aldus de SER. De raad heeft bovendien de indruk dat het kabinet nog niet op een lijn zit.